Спорт

ЕНГЛЕСКИ МЕДИЈИ ЖЕСТОКО НАПАЛИ РАФУ И НОВАКА Скандалозан притисак на двојицу најбољих тенисера: Има бољих начина да зарадите

Потенцијални егзибициони меч између Новака Ђоковића и Рафаела Надала, заказан за 22. децембар у Саудијској Арабији, изазвао је велику буру у светској јавности.

Двојица најбољих тенисера на свету нашли су се под великим притиском западних медија, који траже да њих двојица откажу меч који треба да се игра у Џеди због убиства новинара дисидента Џамала Кашогија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кашоги је брутално убијен у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, а сумња се да је наручилац убиства принц те земље Мохамад бин Салман, што би значило да је сама држава одговорна за смрт Кашогија.

Србин и Шпанац су данима и недељама на удару западне штампе, па се том тренду придружио и новинар „Гардијана“ Кевин Мичел. Он је у својој колумни подсетио на сличан случај од пре скоро 40 година.

„Од многих испада Џона Мекинроа које је изговорио током играчке каријере, омиљени остаје његов одговор зашто је одбио да са Бјорном Боргом игра у Јужној Африци која је тада била под апартхејдом“, почиње Мичелова колумна и затим наставља:

„Имам бољих начина да зарадим милион долара“, рекао је тада Мекинро.

Те 1980. године милион долара је било поприлично велики подстицај за прекид међународног спортског ембарга у Јужној Африци, додаје се у тексту.

„У то време, тај меч је вредео као сада 10 милиона долара, можда и више, али сам ја поносан што сам донео такву одлуку. Рекао сам себи: ‘Да, у питању је невероватно велика свота новца, али постоји разлог зашто ти је нуде – зато што хоће да те искористе у пропагандне сврхе’. Имао сам 21 годину и могао сам то да зарадим. Нисам желео да будем пијун у целој ситуацији и због тога се поносим. Било је погрешно. Одлука није била тако тешка. У то време ми није био потребан толико прљав новац и мислим да је то једна од бољих одлука које сам донео у каријери“, рекао је Џон Мекинро.

Мичел упоређује ту ситуацију са садашњом.

„Можете ли замисли тада да, 38 година касније, Надал (којем као и Мекинроу 1980. није преко потребан новац) и Ђоковић (иста ситуација), дају сличан одговор у готово истим околностима. Ипак, до овог тренутка одговор је – не“.

Мичел је подсетио да је Надал изјавио како је „свестан да се тамо десило нешто веома лоше, али да има обавезу од пре годину дана да игра у Џеди“, а пренео је и Ђоковићеве речи да се „увек трудио да буде аполитичан, као и да је потребно да дођу до још информација како би донели рационалну одлуку“.

 

Извор: Kurir sport

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ