Свет Србија

Расте подршка Србији у Вашингтону! Конгресмени писали Помпеу: Имају само један захтев

Србија и Сједињене Државе деле стратешку визију целовите, слободне Европе, у којој влада мир – наводе они

Осам америчких конгресмена затражило је од државног секретара САД Мајка Помпеа континуирану подршку залагањима Србије у циљу трагања за мирним, одрживим и кроз преговоре постигнутим решењем за односе са Косовом.

Конгресмени су у писму Помпеу навели да би таква дипломатска прекретница не само дала могућност постизања трајног мира и стабилности на Балкану, већ би још једном потврдила истрајну посвећеност САД трансатлантској безбедности.

– Иницијатива Србије за помирење са Косовом не само да указује на то да је решење овог спора на видику, већ нуди јединствену прилику да се рашчисти пут несметаној интеграцији целог региона Балкана у Западно друштво – наводе конгресмени у писму Помпеу.

Апелују на америчког државног секретара да настави да пружа подршку тим залагањима, која су, како сматрају, од пресудног значаја за будући мир и безбедност читавог региона Балкана.

– Србија и Сједињене Државе деле стратешку визију целовите, слободне Европе, у којој влада мир. Да би се Западни Балкан инкорпорирао у овај оквир, потребно је посветити се спору између Србије и Косова на начин који је и одговран и реалан – наводе они.

Ситуација на терену показала је, наводе, да једнострани приступи или могу да проузрокују додатне ескалације или да доведу до замрзнутог конфликта.

– Стога би Сједињене Државе и западни партнери требало да подстакну и помогну компромис између Београда и Приштине, који ће повећати регионалну стабилност и умањити могућност и за домаће штетне манипулација и за спољне малигне утицаје – наводи се у писму.

Конгресмени поздрављају недавну изјаву саветника за националну безбедност Џона Болтона у којој каже да “нећемо стајати на путу, и не мислим да би ико у Европи стао на пут уколико би две стране у спору постигле узајамно задовољавајући договор”.

Истичу да сваки приступ том питању мора поштовати легитимне интересе обеју влада и грађана те да ће такав приступ, заснован на томе да обе стране буду заслужне за постизање компромиса, не само бити корак ка трајном решењу спора, већ да може послужити као позитиван пример који може да обесхрабри и спречи друге потенцијалне једностране приступе широм региона.

Амерички конгресмени наводе и да је у националном интересу САД да обезбеде да преговори између Београда и Приштине успеју и додају да је стога императив за САД да проактивно посредују компромисима на обема странама, како би могао да се постигне свеобухватни договор у оквиру бриселског процеса.

Писмо су 31. октобра потписали конгресмен Тексаса Тед По, конгресмен Мизурија Емануел Кливер, конгресмен Охаја Стив Стајверс и Стив Шабот, Пенсилвање Скот Пери и Брајан Фицпатрик, Калифорније Дејна Рорабахер и Јужне Каролине Дзо Вилсон.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

Loading...