Србија

ШОКАНТАН ПЛАН АЛБАНАЦА! Приштина повлачи пет ужасних потеза на Косову који ће означити почетак тешких сукоба!?

Тзв. косовска војска, Интерпол, преузимање електро-мреже кроз чланство Косова у Европској асоцијацији оператора преносних система (ЕНТСО-Е)… Све су ово ствари које би наредног месеца могле да доведу до још веће “ватре” у ионако запаљивим односима између Београда и Приштине.

– Пред нама је тежак месец кад је реч о Косову и Метохији. Приштина намерава 28. новембра да формира Војску Косова, а истовремено покушава да преузме надлежности српске “Електромреже” – рекао је председник Србије Александар Вучић прекјуче, говорећи о Косову и свему ономе што ће се овог новембра дешавати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потези које Приштина планира да повуче, а који су сви противни интересима званичног Београда, могли би да доведу по повећања тензија, што је још проблематичније будући да све све дешава у тренутку када је бриселски дијалог у блокади.

Ипак, кренимо редом.

1. Војска Косова

Први у низу потеза је формирање војске на мала врата. Како је сам председник Србије у неколико наврата поновио, приштинске власти ће формирати војску 28. новембра када се, између осталог, и на Косову обележава Дан албанске заставе.

Прича о формирању косовске војске није нова, али јесу скорашњи потези из Приштине, која се упркос сталним критикама и сугестијама из међународне заједнице да војску формира у складу са уставним променама, одлучила за нешто друго – трансформацију Косовских безбедносних снага у Косовске снаге безбедности мимо прописаних правила.

Иако је објашњење да је реч само о козметичкој промени назива, то је пратило и усвајање три закона пре непуних месец дана, које предвиђају да КСБ буду устројене практично као војска, и да имају све њене задатке и атрибуте, од команде, преко чинова, одликовања, броја припадника, наоружања…

Занимлљиво је да ће КБС, по тим законима, имати и своје симболе, а наводи се и да ће дан Косовских снага безбедности бити 27. новембар, само дан пре Дана косовске заставе, који се иначе обележава као државни празник, установљен пре две године. Отуда свеопшта “бура” у српској, косовској, али и европској јавности, од тога шта би формирање војске лоше могло да донесе, до правдања и објашњења да Косово на то има право.

2. Интерпол

Други потез је покушај пријема у Интерпол. Да ли ће Косово, после неколико неуспелих покушаја, опстварити свој циљ и успети да се прикључи светској полицијској организацији знаће се након 21. новембра, када ће бити завршена четвородневна седница Генералне скупштине ове организације у УАЕ.

Офанзива приштински власти да се прикључе Интерполу такође траје годинама и у тај циљ се улажу милионске суме. Ипак, до сада им то није полазило за руком јер је Србија, такође захваљујући својој дипломатској офанзиви, али и “пријатељима” попут Кине и Русије, успевала да их спречи. Ове године је Косово, међутим, успело да се “убаци” на дневни ред, на коме би било речи о његовом чланству.

Последице пријема Косова у Интерпол би биле драстичне, упозоравају српске власти, које већ неко време објашњавају да је реч о кршењу међународног права и преседану, који би довео да „лова на вештице“, лажних оптужница, али и дерогирања Интерпола.

3. Чланство у ЕНТСО-Е

Трећи потез би био покушај преузимања електро-мреже. Иако се у јавности није говорило много о покушају Косова да постане чланица Европске асоцијације оператора преносних система (ЕНТСО-Е), они трају већ неко време. Да ли ће се то заиста и десити, знаће се 9. новембра када ће ова организација донети коначну одлуку.

Српски председник је најавио да ће поводом угрожавања рада “Електромреже Србије” и покушаја приштинских власти да преузму њене надлежности писати Немцима и Енглезима, а оценио је и да би евентуална одлука ЕНТСО-Е на штету Србије “била апсолутни скандал”.

– Кад смо преговарали, било је речи о два предузећа за пренос енергије, а једну би формирала Заједница српских општина, а сада хоће да нам и то отму и да кажу да то припада Косову – рекао је он.

Вучић је објаснио да Приштина допушта Албанцима да краду струју на потезу од Новог Пазара до севера КиМ, па онда оптужују ЕМС да није у стању да дистрибуира електричну енергију.

Управо то се десило већ два пута ове године, када је Србија добила “пацке” од ове организације, јер су због овог проблема каснили дигитални сатови у неким европским земљама. Суштина је била у мањем напону струјне мреже у овом делу Европе, што је Србија детектовала на Косову, који се даље рефлектовао и на земље ЕУ.

4. Ограничење дијалога

Четврти потез био би покушај “ограничења дијалога”. Наиме, суштина је у томе што се косовски парламент, односно један његов, пре свега опозициони део, труди из све снаге да косовском председнику Хашиму Тачију “скрати крила” када је реч о преговорима Београда и Приштине.

То су покушали и пре извесног времена, али и данас, на посебној седници на којој покушавају да усвоје резолуцију којом би се Тачију забранило да води преговоре у име Косова и да се са дневног реда у наставку дијалога Београда и Приштине “скине” питање евентуалне корекције граница.

5. Кажњавање Срба за напад на тековине ОВК

Последњи, пети потез, који би на својој кожи осетили управо Срби на Косову јесте увођење правне тековине којим би се, пректично, кажњавало негативно помињање злочина терористичке ОВК. Реч је о плану, о којој се за сада само спекулише у медијима, јесте потенцијална могућност да се на дневни ред неке од седница косовског парламента нађе предлог да је кажњиво нападати тековине борбе такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК).

– То значи да сваки Србин који живи на КиМ мора да хвали те тековине – рекао је Вучић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ