Свет Србија

АНА БРНАБИЋ ПРЕД СТУДЕНТИМА У ОКСФОРДУ: Одрастати као геј у Србији је тешко! Тито је био позитивац, а Југославија узор многима!

Премијерка Ана Брнабић посетила је дебатно удружење Оксфорд унион, које постоји скоро 200 година.

Одржати предавање на њему велика је привилегија. У друству најзначајнијих светских мислилаца, политичара, глумаца попут Клинта Иствуда, Моргана Фримена нашла се и српска премијерка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У обиласку зграде саграђене средином 19. века сусрела се и са студентима пореклом из Србије.

Када је коначно села пред студенте уследио сто би енглези рекли „хард талк“. Питања од Тита, преко Кине до геј права…

“Знам да одрастати као геј у Србији може да буде веома тешко. Ја сам имала среће јер сам имала пуну подршку своје породице и пријатеља и никада се нисам осетила дискриминисаном ни на који начин. Ја сам прва жена премијер у историји Србије, први геј премијер на Балкану и један део владајуће коалиције није гласао за мене због чињенице што сам геј, али са тим мораш да се суочиш кад си у позицији на којој мењаш земљу“ – казала је она.

А на питање шта мисли о Титу, била је јасна:

“Моје мишљење ја да је то био позитиван период наше историје. То је било време мира и стабилности и просперитета и Југославија је била рол модел не само за источноевропске, већ и за централне земље. Тада је Југославија виђена као земља која би требало да буде један од оснивача Европске уније тако да период Титове владавине гледам позитивно”, казала је премијерка Брнабић.

Једночасовно предавање пред оксфордским студентима премијерка је закључила да је контрадикторно то што о Европској унији боље мисљење имају оне земље које нису чланице него оне које су у њој.

 

Извор: Kurir.rs/prva

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ