Свет

СВИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА РАТ: Свет на ивици нове катастрофе, СВЕТСКЕ СИЛЕ ДРЖЕ ВОЈСКЕ У ПРИПРАВНОСТИ!

Русија, Кина, САД, ЕУ и Турска само су неке од земаља које су заоштриле ратну реторику у последње време, а нарочито претходне и ове недеље. Страхује се од избијања новог великог сукоба

Све велике силе у свету спремају се за рат. Русија, Кина, САД, ЕУ, Турска и Иран само су неке од земаља чији су лидери и војни званичници прошле и ове недеље заоштрили ратну реторику, те грађани на читавој планети страхују од избијања новог великог сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америка

Америка већ дуго, нарочито од доласка на власт председника Доналда Трампа, прети ратом свим противницима. Међутим, бивши командант војске САД у Европи генерал-пуковник Бен Хоџис прошле недеље је на безбедносном форуму у Варшави изнео застрашујућу прогнозу.

– Европске земље морају више да ураде за своју безбедност јер Вашингтон мора да се избори са кинеском претњом на Пацифику. Мислим да рат САД и Кине није неизбежан, али постоји огромна вероватноћа да ће се догодити најкасније за десет до 15 година – упозорио је Хоџис.

Пре њега је Трамп у неколико наврата претио Кини ратом, а његову одлуку о повлачењу из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), који је Америка потписала са Русијом, многи су протумачили као објаву рата Москви.

Кина

Због све чешћих претњи САД, Кина је принуђена да узврати. Председник Си Ђинпинг је у обраћању војницима прошлог четвртка дословно поручио да се спреме за рат.

– Неопходно је да ојачамо војску и концентришемо се на припреме за ратне борбе – нагласио је Си војницима задуженим за одбрану Јужног кинеског мора.

Кина те воде сматра својим, док САД то не признају. Америка Јужно кинеско море посматра као међународне воде. Због тога су све веће тензије у том региону, будући да САД тамо стално шаљу војне бродове, а Кина их борбеним авионима или својим фрегатама тера.

Европска унија
Норвешка је тренутно домаћин војних вежби НАТО, највећих од Хладног рата, у којима учествује више од 50.000 војника. На тај начин САД и земље ЕУ, од којих је већина чланица Алијансе, уз Шведску и Финску, које то нису, вежбају за „одговор на евентуалну агресију Русије“.

– Ова вежба је потребна да би се послао снажан сигнал јединства – навео је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
Стручњаци, међутим, ту вежбу тумаче као припрему Европе за рат.

– Војници земаља ЕУ имају искуства на бојиштима на Блиском истоку и у Африци, међутим, овим вежбама упознаће се са европским тереном, а што је још важније, са тереном у близини Русије – објашњавају стручњаци.

Русија

Као одговор на западну ратну реторику, Русија се спрема за рат такође. Заменик директора одељења за контролу и неширење оружја руског министарства спољних послова Андреј Белоусов објавио је почетком недеље да се Москва припрема за сукоб великих размера.

– На недавном састанку званичника из Вашингтона и Москве, САД су оптужиле Русију да се спрема за рат. Да, Русија се заиста спрема за рат. То могу да потврдим – рекао је Белоусов.

Према његовим речима, за то су криве САД и њихова најава да ће се повући из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), који је с Русијом потписан још 1987.
– Жеља Вашингтона да увећа нуклеарни арсенал натерала нас је да будемо у приправности. Кад се САД спремају за рат, и Русија се припрема за рат – истакао је Белоусов.

И руски председник Владимир Путин у више наврата је изјавио да је његова земља спремна да одговори на сваку врсту провокације. Он истиче да Москва никад неће задати први ударац, али да је спремна да свом силином одговори на напад. О томе сведочи и ново суперсонично оружје које је Путин представио у марту, као и недавно одржане војне вежбе, највеће икад у Русији, у којима је учествовало чак 300.000 војника.

Турска

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган замерио се свом НАТО савезнику Америци куповином руског ракетног система С-400. Од тада тврди да је и војском спреман да брани интересе своје земље, ко год да их угрожава, укључујући и САД.

Прошле недеље он је поново запретио истребљењем Курдима у Сирији, које Анкара назива терористима, а његов главни саветник Јигит Булут изјавио је да је Анкара спремна да одговори и на „агресију“ Атине.

– Грчка ће завршити катастрофално за само три до четири сата, уколико крене у рат против Турске – изјавио је Булут након инцидента између грчке фрегате и турског истраживачког брода на Медитерану, који умало нису запуцали.

Иран

Иран се налази под константном претњом Саудијске Арабије и њених савезника на Блиском истоку, као и САД и Израела. Стога је та земља увек спремна за рат, а њена војска своје борбене способности усавршава на ратишту у Сирији, где се бори на страни председника Башара ел Асада и Русије.

– Иран је спреман да одговори на агресију САД и Израела – у више наврата је поновио ирански председник Хасан Рохани.

Израел

Израел, који се налази усред блискоисточних ратова, практично је увек спреман за оружани сукоб. Израелски министар одбране Авигдор Либерман прошле недеље је оптужио исламистичку групу Хамас да је оркестрирала сукоб између палестинских цивила и израелске војске и најавио да његова земља то неће трпети.

– Ратови се воде само кад не постоји други избор. А сада више нема избора – рекао је Либерман.
Раније је премијер Израела Бењамин Нетанијаху запретио Ирану да ће га уништити јер подржава либански Хезболах у рату у Сирији. У више наврата израелски авиони бомбардовали су положаје иранске војске у Сирији, наводећи да су гађали „товар оружја за Хезболах“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ