Свет Србија

РАСКОЛНИК ВАТРОЛОМЕЈ НЕ СМЕ ДА УДАРИ НА СРПСКУ ЦРКВУ! Македонци и распоп Мираш и ЦПЦ могу да забораве на аутокефалност!

Србија је већ јако блиска Москви, можда и њихов најближи савезник, и неки кораци у правцу аутокефалије рецимо македонске цркве значили би да ће изгубити ову цркву и не мислим да ће то ризиковати, истакла је Елснер

Непризнате Црногорска православна црква (ЦПЦ) и Македонска православна црква (МПЦ) неће тако брзо, ни тако лако добити аутокефалност, јер ће васељенски патријарх Вартоломеј сада водити рачуна да не окрене против себе Српску православну цркву (СПЦ), која је најближи савезник руске цркве, сматра Регина Елснер, теолог и стручњак за православље, из Центра за источноевропске и међународне студије у Берлину.

На питање о изгледима за „независност“ Црногорске и Македонске православне цркве, Елснер каже да ће патрајарх Вартоломеј бити веома опрезан у овим случајевима јер „не жели да гура српску цркву у правцу Москве“.

– Србија је већ јако блиска Москви, можда и њихов најближи савезник, и неки кораци у правцу аутокефалије рецимо македонске цркве значили би да ће изгубити ову цркву и не мислим да ће то ризиковати – истакла је Елснер.

Елснер је, у интервјуу за Радио слободна Европа, истакла да ће раскол Руске православне цркве са Цариградском охрабрити, како је казала, „десничаре“ унутар руске цркве, наглашавајући да неће доћи до трајне шизме у православном свету, јер, сматра, „ово није религијско већ политичко питање“.

Она сматра да је позиција патријарха Вартоломеја снажнија јер он ужива већи углед и поштовање од патријарха Кирила, иза којег је, истиче, руска моћ, „што није за потцењивање“.

„Мислим да васељенски патријарх Вартоломеј има веома снажну позицију зато што има велику међународну подршку, позната је и уважена особа. Руски патријарх Кирил наравно има подршку руске државе и то је велика подршка, новчана, али и подршка у смислу моћи, али је са друге стране он изгубио прилично много међународне подршке посљедњих и месеци и година. Тако да мислим да је снажнија позиција на страни Цариграда, али није за подцјењивање ни структура моћи наравно“.

Васељенски патријарх Вартоломеј покренуо је процедуру давања аутокефалности за Украјинску православну цркву кијевског патријархата, што је изазвало негодовање Москве и проглашење Вартоломеја за „расколника“.

Председник Русије Владимир Путин упозорио је да ће подела међу православним црквама имати „озбиљне последице“, и та политизација у тако осетљивим питањима увек има „најтеже последице за оне који то чине“, мислећи на цариградског патријарха, иако га није формално помињао.

За СПЦ, која се није званично огласила, а и гаји добре односе како са Руском православном црквом, тако и са Цариградском патријаршијом, под чијом је јурисдикцијом и манастир Хиландар, јако је важно да одржи такав однос и даље, али из изјава митрополита Амфилохија може се наслутити да „никако неће против Москве“.

Такође, тај догађај прети да отвори „Пандорину кутију“ и погура вишедеценијска настојања да се формирају независне Македонска и Црногорска православна црква, што апсолутно не одобрава Српска православна црква која ове верске организације сматра неканонским и „расколничким“.

 

Извор: Tanjug/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ