Свет

Ако НАТО нападне Русију, 300.000 војника креће у рат: Алијанса их има шест пута мање, али њено оружје може да уништи свет

НАТО је у четвртак започео највеће војне вежбе од краја Хладног рата на простору од Балтичког мора до Исланда близу граница Русије, која је пре само месец дана такође одржала велике маневре. Вежбе војника из чланица НАТО трајаће две недеље, а око 50.000 учесника учествује у симулираној инвазији Норвешке од стране неименованог агресора.

Од 25. октобра до 7. новембра учесници свих 29 чланица НАТО-а, као и Финске и Шведске, учествоваће у ратним играма у тешким условима Норвечке, северном Атлантику и Балтичком мору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вежба укључује око 50.000 учесника, укључујући 20.000 копнених снага, 24.000 војника морнарице, 3.500 људи из ваздухопловства, 1.000 логистичких специјалаца и 1.300 припадника различитих команди НАТО-а. На војним вежбама учествују 250 авиона, 65 бродова и до 10.000 возила. У вежбама ће бити распоређени такозвани хеликоптери „Супер пума“ и Ф/А-18 Хорнет авионе.

Немачки Бундесвер обезбедио је 10.000 трупа и 4.000 возила, као и авионе и фригате, што их је учинило другим највећим контигентном у вежби, иза САД.

Вежба , највећа у Норвешкој од раних 80-их, говори да савез жели да ојача своју обрану након година резања трошкова.

Пре нешто више од месец дана, Русија је такође одржала највеће војне вежбе у последњих неколико деценија. Највеће војне вежбе у савременој историји Русије, „Исток 2018“ одржане су од 11. до 17. септембра под руководством министра одбране Русије Сергеја Шојгуа на Далеком истоку и у припадајуц́им водама Тихог океана, близу кинеске границе.

У овим маневрима учествовало је скоро 300.000 војника, више од хиљаду авиона, хеликоптера и беспилотних летилица, 36.000 оклопних возила и 80 бродова и бродова за подршку. На војним вежбама Русије учествовала је и Кина, која је, осим 3.200 војника, послала и 900 оклопних возила и 30 авиона.

Док је главни циљ руских маневара била провера спремности органа војне управе у планирању и спровођењу прегруписавања трупа на удаљене локације, организовање сарадње између копнених група и поморских снага, циљ друге вежбе је тестирање способности НАТО-а да се брани, одврати потенцијалне противнике и делује сагласно.

Читава операција треба да нагласи посвећеност НАТО-а члану 5 о „колективној одбрани“, који каже да је „напад на једног члана, напад на све чланове“.

Вежбе ће тестирати планове НАТО-а развијене након руске анексије Крима 2014. године, која је заоштрила односе између западних савезница и Москве и савез је на анексију реаговао јачањем своје обране.

Источне чланице попут Пољске и балтичких земаља посебно се осећају угроженима Русијом. Норвешка је тражила да се удвостручи број америчких маринаца који вежбају на њеном тлу сваке године, а што је Москва критиковала.

КАКО СУ ЗАМИШЉЕЊЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ?

Снаге ће бити подељене у две супротстављене групе: северне и јужне силе. Северне силе ће напасти јужне, подржане амфибијским операцијама. Затим ће јужне снаге избршити контра-напад.

Копнене и амфибијске снаге биће подржћане ваздушним и поморским снагама, такође ће се поделити у две групе.

Након теренских вежби следи тестирање могућности командног центра помоћу компјутерских симулација.

ПЕХОВИ АМЕРИКАНАЦА

У уторак су четворица америчких војника доживела мали удес и претрпела повреде. У инциденту у коме су, како је наведено, учествовала четири возила, један војник је након краткотрајне хоспитализације пуштен, док су друга тројица задржана на посматрању и у стабилном су стању, преноси Ројтерс.

– До инцидента је дошло када су се сударила три возила, а четврто које је покушало да их избегне склизнуло са пута и преврнуло се – саопштено је из информационог центра.

И амерички бродови су наишли на потешкоће при доласку у Норвешку, па су неки морали и да се врате натраг. Амфибијски десантни брод „УСС Ганстон Хол“, део флоте америчких маринаца вратио се у луку у Рејкјавик у понедељак, након што су лоши услови на мору изазвали оштећења на броду.

Брод се вратио на проверу оштећења и није било времена да се поново упути на вежбе. Такође, на броду је и неколико морнара повређено, али су се они вратили дужности, пише „Бизнис инсајдер“.

Агенција АП наводи да је НАТО обавестио Русију, која се граничи са Норвешком, о вежби и позвао је у надгледање, али да је Москва, без обзира на то, и даље љута због ове вежбе.

 

Извор: Telegraf.rs

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ