Регион

Балкан се тресе: НАПЕТО ИЗМЕЂУ АТИНЕ И ТИРАНЕ! Грци траже тело Константиноса Кацифаса убијеног у Албанији!

Грчки министар спољних послова задужен за европска питања Јоргос Катругалос изјавио је да би албанске власти неодложно требало да врате тело Константиноса Кацифаса, којег је прошле недеље на југу Албаније убила полиција, што је изазвало тензије на релацији Атина-Тирана

Породица Кацифаса је већ затражила да тело 35-годишњег Грка буде враћено да би могли да га сахране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јасно смо од старта ставили до знања који су наши приоритети – до краја расветлити случај, заштити права наше грчке браће (која живе у Албанији), не правити компромисе око прве две тачке и заштити наше билатералне односе – рекао је Катругалос у интервјуу за лист „Та Неа“.

Катругалос је позитивним оценио потез албанске стране да прихвати захтев владе у Атини да грчки полицајци буду укључени у истрагу.

– Требало би да будемо веома опрезни на обе стране границе…екстремизам на једној страни храни екстремизам и нетолеранцију на другој – истакао је Катругалос, пренео је „Катимерини“.

Грчки лист је раније писао да је убиство Кацифаса (35), који је у недељу, под још неразјашњеним околностима, убијен у Албанији у пуцњави са албанским специјалцима, бацило сенку на односе Тиране и Атине.

Инцидент се одиграо у селу Буларат, недалеко од границе с Грчком, а званична Атина је албанском амбасадору у Атини уручила протест.

Грчки медији оптужују албанску полицију за „хладнокрвно убиство“.

Тирана, међутим, одбацује оптужбе, наводећи да је Кацифас без разлога пуцао на полицајце.

Инцидент се догодио док је албанско село Буларат, у коме већином живе Грци, обележавало годишњицу уласка Грчке у Други светски рат, 28. октобар 1940. године.

Албански медији су објавили да је Кацифас пуцао из „калашњикова“ на албанске полицајце који су скидали заставу, док представници организација Грка у Албанији сматрају да је „полиција могла да га ухапси“.

Албански медији су писали и да је Кацифас био члан десничарске странке „Златна зора“.

Кацифас је рођен и одрастао у Буларту, селу на шест километара удаљеном од границе са Грчком, а од недавно је живео у Атини.

У саопштењу албанске полиције је наведено да је Кацифас прво пуцао у ваздух, а потом и на полицијска возила која су му се приближавала. У саопштењу се додаје да се Кацифас сакрио на оближњој планини и да је наставио да пуца на полицајце.

Албанска полиција је саопштила да је убијен у размени ватре. Наводи се и да је Кацифас имао и албанско и грчко држављанство.

У првом реаговању, грчко Министарство спољних послова је истакло да је „неприхватљиво да је операција резултирала губитком људског живота“.

„Чекамо од албанских власти пуно објашњење услова под којима је грчки грађанин изгубио живот и одмах ћемо преузети неопходне кораке“, навело је грчко министарство.

Потом се саопштењем огласило и албанско Министарство спољних послова наводећи да „жали због неоправдане политизације“ овог слуцаја.

У саопштењу се каже да је албанска полиција „детаљно објаснила“ да је у питању био „потпуно изолован случај“, као и „флагрантан чин“ агресије према албанској полицији.

Албанско министарство је навело и да „уверава своје суседе да је Албанија безбедна и мирна земља за све њене грађане, укључујући и Грке“.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ