Свет Србија

Наставља се: Још једна земља повукла признање Косова

Гренада је девета земља која је повукла признање независности Косова, саопштили су министри спољних послова Србје и Гренаде, Ивица Дачић и Петер Дејвид.

Пре Гренаде признавање косовске независности повукли су Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Могу да саопштим да је Гренада девета земља која је поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, а то значи признање Косова као независне државе“, рекао је рано јутрос министар Дачић за Тањуг, након сусрета са министром спољних послова Гренаде, острвске државе у Средњој Америци.

Дачић је рекао да су том приликом потписали и заједнички меморандум о сарадњи и пријатељству два министрарства и две државе и истакао да Србија жели да развија односе са Гренадом и да очекује посету колеге Дејвида Београду.

„Он ми је званично уручио ноту Гренаде за Србију у којој се јасно каже да је Гренада преиспитала свој став у вези са статусом Косова. И да, имајући у виду да се води дијалог, та држава сматра да не треба доносити било какве одлуке о статусу Косова пре завршетка тог дијалога и да ће она поштовати реазултате дијалога, као и да у том смислу поништава, односно укида све раније донете одлуке или изјаве и декларације у вези са статусом Косова“, рекао је Дачић.

Истакао је да то значи да Гренада поништава позицију признања Косова као независне државе.

Како је рекао, то је још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ велики резултат у схватању тог проблема.

„Схватању, да се тај проблем може решити само дијалогом и ово је један подстицај да се дијалогом дође до решења, а не само, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. Види се да та ствар није решена и тек ће се касније видети, као и приликом гласања за Интерпол, да је то лажна бројка о толиком броју држава које признају Косово. Пошто наводно имају толики број држава, онда је за очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити“, поручио је Дачић.

Министар спољних послова Гренаде Дејвид је рекао да је сарадња са Србијом заснована на дубоком међусобном уважавању суверенитета и немешања у унутрашње ствари.

„Ти принципи између земаља биће настављени и радујем се да резултатима сарадње која ће проистећи из потписаних споразума за добробит народа Србије и Гренаде“, нагласио је Дејвид у изјави за Тањуг.

Он је рекао да његова земља са Србијом има добру сарадњу, посебно у области образовања, с обзиром на то да се студенти из Гренаде школују у Србији.

„Радујем се продубљивању сарадње две земље. Потписали смо споразум који предвиђа формирање заједничке комисије за сарадњу у области образовања, здравства, пољоипривреде и станоградње“, рекао је Дејвид.

Изразио је очекивање да ће потписани споразум о формирању заједничке комисије за сарадњу и споразум о техничкој сарадњи донети велике користи за обе земље.

У ноти коју је Влада Гренаде упутила Србији наведено је да је донела одлуку да преиспита свој став о статусу Косова.

„Након опширног истраживања и разматрања, Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога између Београда и Приштине, као и да је то жељени механизам за постизање праведног, трајног и одрживог решења“, наведено је ноти.
Такође, у ноти пише — када две стране постигну договор, Влада Гренаде ће чврсто подржати став око кога се две стране сагласе.

„У међувремену Влада Гренаде укида све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова. Министарство спољних послова Гренаде користи ову прилику да Министарству спољних послова Србје понови изразе највишег уважавања“.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ