Свет Србија

ВАШИНГТОН ВИШЕ КОСОВО НЕ СМАТРА ЗАТВОРЕНИМ СЛУЧАЈЕМ! Стигла порука Доналда Трампа, Америка је за корекцију граница

Јасна порука Амерички конгресмен Тед По у разговору с председником Србије Александром Вучићем подржао став да Београду и Приштини треба пружити простор и време да постигну међусобни договор

Америчка администрација с председником САД Доналдом Трампом на челу спремна је да подржи и промену граница у решавању косовског чвора уколико се тако договоре Београд и Приштина. На то, како оцењују саговорници Курира, указује и порука америчког конгресмена Теда Поа, који је у разговору с председником Србије Александром Вучићем подржао став да Београду и Приштини треба пружити простор и време да постигну међусобни договор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је објаснио потребу постизања компромисног решења за питање Косова путем дијалога Београда и Приштине као услова за мир и стабилност у региону и његов напредак. Изразио је задовољство што актуелна америчка администрација остаје отворена и спремна да размотри све предлоге како би се искористила постојећа прилика за постизање компромиса.

Трајно решење

По је рекао да у Конгресу САД јача интерес за Србију, јер је све више људи види као земљу партнера.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да су Поове поруке још једна потврда да САД подржавају одрживо, изводљиво и трајно решење косовског питања које не би угрозило стабилност региона, нити се негативно одразило на сличне случајеве у свету.

– Вашингтон никад није саопштио да је против идеје разграничења, корекције граница, што би могло да значи да су и оне у оптицају – сматра Миливојевић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је став САД корак напред, пошто је донедавно Вашингтон сматрао Косово затвореним случајем.

Корак напред

– Они тиме отварају могућност да дође до договора између Београда и Приштине о новим границама, али то не значи да показују спремност да изврше притисак на Приштину да буде разумна. То је корак напред, јер су Американци дуго одбијали да дође до промене граница Косова. Они овим отварају ту могућност, што не значи да ће до тога доћи, зависи од разума албанске стране, да ли је спремна на компромисе или не – оцењује Анђелковић.

Иначе, републиканац По је са седморицом колега из Конгреса пре пет дана упутио писмо државном секретару САД Мајку Помпеу у ком су затражили да подржи Србију у њеним напорима да се дође до решења за косовски проблем.

Вучић је истакао да је писмо пример озбиљног приступа ситуацији на западном Балкану који је од помоћи за све у региону. Захвалио је Поу на дугогодишњем ангажману у раду Српског кокуса, који је помогао јачању билатералних односа Србије и САД, као и бољем разумевању ставова и политике наше државе у америчкој администрацији.

По, који је и копредседавајући Српског кокуса у Конгресу, казао је да је лично пренео Вучићев позив Трампу да посети Србију и да ће то поново учинити.

Јачање веза
Стефановић и По о сарадњи полиција Србије и САД

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је у разговору с Поом оценио да је сарадња српске полиције с америчким агенцијама за спровођење закона на изузетном нивоу, али да постоји простор за њено унапређење, пре свега у борби против трговине наркотицима и људима и тероризма.

Стефановић је упознао Поа с напретком који је Србија остварила у борби против прања новца и финансирања тероризма. Конгресмен, који је уједно и председавајући Комитета за тероризам и трговину у Конгресу САД, истакао је да је заједничка борба против тероризма од обостраног интереса.

Амерички медији ударили на председника САД
Шта ће Трамп у суботу у Београду?

Амерички председник Доналд Трамп поново се нашао на удару тамошњих медија, овог пута јер је одлучио да посети Београд!

– Председник је најчешће путовао у државе које су „беле“, с мање образованим становиштвом, које имају нижа примања од остатка САД. То је знак да жели да подстакне исту групу гласача који су помогли да дође до победе на изборима 2016. Када Трамп стигне у Београд у суботу, историјски записи показују да ће бити тек други председник који ће посетити град у Монтани, назван по главном граду Србије. Пре њега, то је учинио само Барак Обама 2009 – пише Вашингтон пост.

Београд у Монтани један је од неколико америчких градова који носе име престонице Србије. Настао је 1881. године, када је изграђена железничка станица, а име Београд добио је 1906, у знак захвалности према српским инвеститорима који су помогли изградњу пруге.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ