Регион

ЗАБРАНА УЛАСКА У ЦРНУ ГОРУ СРПСКИМ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИМА је осмишљен потез Ђукановића

Националне тензије које је изазвала забрана уласка у Црну Гору Матији Бећковићу, Чедомиру Антићу и још двојици српских интелектуалаца најновији је гаф режима Мила Ђукановића, прецизно смишљен да заоштри националне односе и тако учврсти његову вишедеценијску власт.

„Црне Горе нема без слободе, Бећковићево песничко дело, естетски мерено и измерено, уврстило се у свевремене споменике таквој, слободној Црној Гори”, говорио је председник Мило Ђукановић уручујући песнику најпрестижнију, Његошеву награду, пре равно 20 година на Цетињу. Две деценије касније, Ђукановић је опет председник Црне Горе, а Бећковић је и даље песник, али релације су се умногоме промениле. Уместо награде, председник и Влада Црне Горе уручили су овога пута Матији Бећковићу забрану уласка у Црну Гору. Бећковић им је у свом стилу одговорио:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мало су ме предухитрили јер сам ја мислио да кад умрем живим у Црној Гори. Не знам да ли се то односи само на живог или на мртвог – рекао је он.

ПРЕОБРАЖАЈ
Бећковић за ових двадесет година није мењао свој политички став ни уметнички сензибилитет, али је вечни председник ДПС своје макар једном радикално променио. Од националисте који је подржавао напад на Дубровник и очување Југославије ратним средствима, који је ишао толико далеко да каже да је због шаховнице замрзео шах, црногорска политичка сцена у Ђукановићу добила је најпре ултимативног „помиритеља” и борца против Милошевића, а потом и великог чувара црногорске државности. За све то време, Ђукановић и његов ДПС нису губили власт – у СРЈ, СЦГ, а потом и независној Црној Гори. Последњи случај „чувања” црногорске државности почео је поводом обележавања 100. годишњице Подгоричке скупштине, догађаја који једни виде као „окупацију” Црне Горе, а други као „уједињење” две земље. Пљеваљске општинске власти забраниле су ову манифестацију, а затим је забрањен улазак у земљу и њеним (несуђеним) учесницима.

ЈАЧАЊЕ АНИМОЗИТЕТА
Забрана је без сумње гаф црногорских власти, сматра директор Центра за регионализам Александар Попов, којим се непотребно диже прашина око теме којом није смело да се таласа.

– За Црногорце тај догађај има једну велику тежину, јер је крај Првог светског рата за њих значио и губљење државности. Ипак, чак и имајући и то у виду, у питању је једнократан догађај који је могао да прође сам од себе, а сада обнавља поделе у Црној Гори – каже Попов.

Али догађај није прошао сам од себе, већ смишљено, сматра аналитичар Драгомир Анђелковић.

– Ђукановић покушава да изгради црногорски идентитет сечењем свих српских корена, потпуним потискивањем српске заједнице. Забрана уласка интелектуалцима у Црну Гору усмерена је ка асимилацији српске заједнице и никако није у складу с европским вредностима: замислите Румуне који на тај начин поступају према мађарској мањини. То су поступци режима који се очигледно осећа угрожено – каже Анђелковић. Оваквим потезима ствара се утисак да Ђукановић брани интересе црногорског народа, објашњава он.

СКРЕТАЊЕ ПАЖЊЕ
Ђукановићев режим, наставља Анђелковић, на овај начин жели да себи да мисију коју ће испунити.

– Та мисија више не може да буде изградња државе: Црна Гора је самостална од 2006. године и тај је процес завршен. Не може, такође, бити ни економска изградња земље, која има озбиљних проблема. Остаје брањење црногорске националности – каже аналитичар.

Било је сличних ситуација и раније, подсећа Попов.

– У неколико наврата су дизане тензије, али никада није било проблема на релацији двеју влада, као што је случај између Србије и Хрватске. Политичари углавном нису били заинтересовани да проблем дижу на тај ниво, али је овога пута председник Вучић рекао да ће о овом питању разговарати са Ђукановићем. Видећемо – каже он.

ШТА ДАЉЕ?
Шта ће изнедрити тај разговор и да ли ће тензије наставити да расту?

– Можда је тренутак да се интернационализује ово питање. Наше сигурно није да се свађамо, него да штитимо Србе. Мислим да се Београд креће ка таквом приступу – каже Анђелковић. У питању је прилично велики скандал, сматра Попов, и то је можда и једина сврха овог инцидента.

– Ово је једна од афера које забављају јавност и због које падају у други план сви остали реални проблеми. Појачаће присутне анимозитете – каже Попов.

СРБИЈА НЕЋЕ ОДГОВОРИТИ ИСТОМ МЕРОМ
Генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић рекао је да Србија неће успостављати реципроцитетне мере ка Црној Гори, те да забрана уласка појединих српских држављана у ту земљу за Србију представља „нешто неприхватљиво”.

Одаловић је за ТВ Прву поводом решења власти Црне Горе да се улазак у ту земљу забрани песнику и академику Матији Бећковићу, историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу, рекао да је ова одлука „сигурно донета са свешћу о кварењу односа две земље”.

Он је подвукао да су овакву одлуку донели људи који су легално изабрани у Црној Гори, те да је добила велику већину и подршку. Како каже, то свакако није позитивно дочекано у Србији, нарочито када се обележава 100 година од победе у Првом светском рату, догађаја који је заједничка победа у тешком времену и који је могао да додатно унапреди односе две земље.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ