Србија

ДЕВЕТ ЗЕМАЉА ПОНИШТИЛО ПРИЗНАЊЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВО Дачић: Запад тражи да не иритирамо Албанце

Албанска страна се жалила западњацима на мене, а Запад тражи да престанемо са тим јер то иритира Албанце, и, као, штети дијалогу, док су њихова лобирања за нова признавања и чланства у међународним организацијама у реду, каже Дачић

БЕОГРАД – Запад тражи од Србије да обустави дипломатску акцију којом успешно успева да утиче на државе које су признале тзв. Косово да тај став преиспитају и пониште, јер се тиме наводно “нарушава дијалог са Приштином”.

“Албанска страна се жалила западњацима на мене, а Запад тражи да престанемо са тим јер то иритира Албанце, и, као, штети дијалогу, док су њихова лобирања за нова признавања и чланства у међународним организацијама у реду”, каже министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Говорећи о одлуци Гренаде, која је повукла признање, он каже да је то још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ у схватању тог проблема да се он може решити само дијалогом, а не, како то Косово сматра, да је ствар већ решена.

“И прилико гласања за њихово чланство у Интерполу видеће се да та ствар није решена и да је лажна листа Приштине о броју држава које су признале Косово. Пошто, наводно, имају толики број држава, онда се може очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити”, каже Дачић.

Поводом коментара из Приштине да повлачење признања Косова од Гренаде и Комонвелта Доминика нису тачне информације, Дачић одговара:

“Ако Косово стварно мисли да лажем, нека погледа ко ће гласати за њих.” Упркос притисцима са Запада, намера Београда остаје да број признавања тзв. Косова падне испод сто до краја године, и после потеза Гренаде, тај циљ није недостижан.

После девет поништених одлука за годину дана Косово тренутно признају 102 земље.

 

Извор: Kurir.rs/Večernje novosti/Tanjug