Свет Србија

Историјски покушај! Амерички медији: Кина преко Србије покушава да продре у Европу

Србија јој је најближи партнер у средњој Европи, пише амерички лист „Вол стрит џорнал“

Кина се за утицај на светском плану у последње време бори у западном „задњем дворишту“, градећи паралелне финансијске и комерцијалне мреже широм централне и источне Европе, а Србија јој је најближи партнер у средњој Европи, пише амерички лист „Волстрит журнал“ (Wалл Стреет Јоурнал).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У опширном тексту под насловом „Трофејна инфрастуктура, проблематични дугови: Кина продире у Европу“, њујоршки дневник данас наводи да Кина користи „историјску прилику да се углави у само срце Запада“ у тренутку када је Европа растрзана унутрашњим трвењима због имиграције и напетих односа с Русијом и САД.

– Оспоравајући глобални поредак, Кина је присутна у више од десетак земаља на периферији ЕУ од којих су неке, попут Мађарске, мање и маргинализованије чланице, док су друге – међу којима је Србија – на путу ка чланству -стоји у тексту.

WСЈ је, у склопу текста, објавио фотографију председника Србије Александра Вучића и кинеског премијера Ли Кећијанга са свечаног отварања моста кинеског-српског пријатељства у Београду 2014, као и фотографију снимљену током Вучићеве посете Пекингу прошле године са председником Си Ðинпингом.

– Председник Вучић описује председника Сија као личног пријатеља и са њим се састао пет пута у року од две године – подсећа њујоршки лист, који истовремено напомиње да се Си са председником САД Доналдом Трампом састао три пута.

У тексту се, такође, указује да је Србија међу пет европских земаља које је председник Си посетио.

– Земља од седам милион становника, са економијом величине економије Вермонта, Србија пројектује политичку неутралност. Званичници Пекинг називају „четвртим стубом“ своје спољне политике, поред Брисела, Вашингтона и Москве – пише WСЈ.

У тексту се наводи и изјава српског министра финансија Синише Малог, који је у писаним одговорима на питања WСЈ навео:

– Не сматрамо да би требало да бирамо између Истока и Запада – пренео је лист.

Амерички лист преноси и речи гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, која је рекла да је за Србију важно да је са њом изабрао да сарађује такав један велики међународни играч као што је Кина.

Пекинг, пише WСЈ, нуди „трофејну инфраструктуру и финансијску подршку економијама у проблемима, какве тим земљама не нуде Вашингтон и Москва који генерално овај регион виде кроз призму националне безбедности, а ни Брисел који је преокупиран сопственим јединством“.

Као највеће кинеске инвестиције у Србији, амерички лист – кроз инфографику – истиче мост кинеско-српског пријатељства, РТБ Бор, смедеревску железару и брзу железницу на релацији Београд-Будимпешта.

Кина је, наводи амерички лист, помогла и да се модернизују електрични и телефонски системи у Србији, а недавно је увела и мрежу финансијског плаћања УнионПаy „што кинеском јуану крчи пут у Европу“.

WСЈ, између осталог, указује на резултате прошлогодишњег истраживања београдског Центра за безбедносну политику према којима Срби САД виде као војно и политички снажније од Кине, али не и као далеко испред Кине у економском смислу, те да, према истој анкети, САД заостају иза Кине кад је реч о технологији и поверењу као инвеститор.

– За европске политичаре, кинеска алтернатива обећава брзе резултате и мање проблема кад је реч о уговорима и транспарентности него што је обично случај на Западу – закључује амерички лист, али напомиње да је кинеска финансијска подршка у Европи углавном заснована на позајмицама чиме се земље претварају у клијенте кинеских банака.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ