Русија Свет

ИЗРАЕЛ ПРЕТИ РУСИЈИ И СИРИЈИ: Спремaни смо да гађамо сиријскe системе С-300

Израел је спреман да гађа сиријске ПВО системе С-300 ако они буду дејствовали против израелских циљева, рекао је министар за послове Јерусалима и заштиту природне средине и културног наслеђа Израела Зев Елкин, преносе РИА Новости.

Он је назвао распоређивање ПВО система С-300 у Сирији „великом грешком“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сиријска војска не уме увек правилно да користи технику коју добија у руке. Приликом неправилног коришћења могу бити оборени цивилни авиони. Авионски превоз у том региону се може наћи у опасности“, указао је он.

„Опсег С-300 је велики, покрива целу територију Израела тако да Сиријци ако желе изнад територије Израела могу покушати да оборе војни авион, па чак и цивилни авион“, изјавио је Елскин.

Према његовим речима, као правило, Израел на нападе на своју територију или на авионе реагује пре свега „не међународним демаршима, већ практичним акцијама које ће се несумњиво десити у том случају“.

Одговарајући на питање против кога ће дејствовати Израел, ако С-300 у Сирији погоде израелски циљ, Елкин је одговорио: „Против система из којих је гађана израелска територија или израелски авион. Јако се надам да тамо неће бити руских стручњака“.

Подсетимо, Русија је испоручила ПВО системе С-300 Сирији као одговор на трагедију руског авиона Ил-20, за коју је Москва пренела одговорност на Израел. Авион је случајно оборио сиријски ПВО систем за време напада израелске авијације.

Израел није нападао Сирију од распоређивања ПВО система С-300

Израелски авиони нису имали борбене мисије у правцу Сирије након испоруке руских ПВО система С-300 Сирији, саопштила је новинарима Ксенија Светлова, члан Комисије за спољну политику и одбрану израелског кнесета.

„Пошто је Сирија снабдевена системом С-300, није било ни једне мисије, а С-300 је ствар која је променила равнотежу моћи у региону“, рекао је Светлова.

 

Извор: Vostok

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ