Србија

ОВО ЈЕ ТАЧНА РАЧУНИЦА: Погледајте колико ће и ко добити повећање плате!

Фото: Pixabay.com

У 2019. плате запослених у јавном сектору биће повећане од седам до највише 12 одсто, колико ће добити медицинске сестре и техничари, наведено је у јуче објављеном Упутству за припрему буџета у 2019. и пројекцијама за 2020. и 2021. годину, које је донео министар финансија Синиша Мали.

На повишице од седам одсто могу да рачунају и научни радници. Међутим, сви запослени који плате примају из републичког буџета ни наредне године не треба да се надају поклонима у новцу, божићним, годишњим и другим врстама награда и бонуса, осим јубиларних награда за запослене који су то право стекли у 2019.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Окосницу буџетске и фискалне политике, како је наведено, у наредној години чиниће мере за растерећење привреде и подстицај расту и запошљавању, и то укидањем доприноса за осигурање од незапослености на терет послодавца; смањењем парафискалних намета укидањем појединих накнада и уз знатно повећање јавних инвестиција. У наредној години 30 милијарди динара више је намењено инфраструктурним пројектима.

Министарство финансија у истом документу наводи да ће привредни раст ове године износити 4,2 одсто, у 2019. години 3,5 одсто, док је пројектована стопа реалног раста БДП у 2020. и 2021. године четири одсто.

– Очекује се да ће инвестиције, уз личну потрошњу, задржати улогу носиоца раста посматрано са расходне стране, односно да ће главни извор раста са производне стране бити услужни сектор, уз значајан допринос грађевинарства и пољопривреде – наводи Министарство финансија, које очекивање да ће у 2019. бити настављено повећање животног стандарда становништва.

ПОВИШИЦЕ
КО ЋЕ КОЛИКО ДОБИТИ У ПРОЦЕНТИМА

12 медицинске сестре и техничари
10 доктори медицине, специјалисти и стоматолози
9 полиција, БИА, војска, просвета и социјална заштита
8,5 Пореска управа и Управа царина
7 остали буџетски корисници

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ