Свет

ТРАМП: ПРАВИМ БАЗЕ НА МЕСЕЦУ И МАРСУ! ПУТИН: МОЖЕ САМО АКО ВАМ ТО РУСИЈА ДОЗВОЛИ!

Амерички председник Доналд Трамп планира да пошаље војску у свемир. Он је најавио формирање Свемирских снага, као шестог реда у оквиру своје армије, који ће почети са радом 2020. године са циљем да бије ратове у космосу и одврати све безбедносне претње

Међутим, Руси поручују да су те идеје врло опасне и да ће тешко проћи, будући да се сви свемирски летови искључиво обављају помоћу руских капсула „Сојуз“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хоће нове ратове

Трампова администрација од јуна ове године ради на формирању Свемирских снага како би председник потврдио доминацију у космосу.

– Не постоји место као космос. Желимо да формирамо сталне војне базе на Месецу и Марсу. Направићемо и Свемирске снаге, које ће чинити припадници елитних специјалних јединица. Америка ће бити спремна да води ратове у свемиру – навео је Трамп.

Он је додао да је своје намере саопштио генералштабу.

– Наредио сам председавајућем генералштаба Џозефу Данфорду да почне са радом на Свемирским снагама. Оне ће бити изједначене са осталим војним редовима, Копненом војском, Ратним ваздухопловством, Ратном морнарицом, Маринцима и Обалском стражом – нагласио је амерички председник, иако његове најаве тек треба да потврди Конгрес.

Ипак, потпредседник САД Мајк Пенс је оптимистичан.

– Све претходне администрације негирале су безбедносне претње које долазе из свемира. Морамо да потврдимо своју превласт, због ратоборног понашања Русије и Кине – рекао је Пенс.

Чим су те намере објављене, руске дипломате и политичари су оштро реаговали.

– Милитаризација свемира је пут у пропаст. Надам се да америчка политичка елита још има здравог разума – рекао је шеф комитета за безбедност руског парламента Виктор Бондарев.

Руси га исмејали
Бела кућа је недавно и на Твитеру потражила предлоге грађана о дизајну новог лога Свемирских снага. Међу првима се јавила руска амбасада у САД, која им је дала савет. Они су поставили фотографију лога своје Космичке војске која функционише у оквиру Ваздухопловних снага. Испод су поставили и поруку, коју су многи оценили као покушај исмевања Трампове будуће јединице.

– Добро јутро, Свемирске снаге! – објавила је руска амбасада.

Убрзо потом, руски стручњаци су истакли да ће идеја америчког председника тешко успети без руског одобрења.

– САД више немају свемирске бродове јер су их 2011. избацили из употребе. Од тада, амерички астронаути лете у космос искључиво у руским „Сојуз“ капсулама. Све и да замислимо да Москва пристане да превози војнике САД у свемир, то би опет било немогуће јер амерички закони изричито бране војну сарадњу са Русијом – навели су експерти из Москве.

Поред тога, све и да Конгрес прихвати формирање Свемирских снага, постоји правни проблем за то. Наиме, САД су 1967. потписале Споразум о свемиру и обавезале се да неће постављати базе на Месецу и другим свемирским телима. Тим документом забрањено је и коришћење оружја за масовно уништење у космосу.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ