Свет Србија

БРИСЕЛ ЗАХТЕВА ОПОЗИВ ШТЕТОЧИНСКЕ ОДЛУКЕ: ЕУ тражи хитно објашњење од Приштине због царина НА СРПСКУ РОБУ!

Европска унија је затражила од косовских власти да хитно објасне своју одлуку о повећању такси од 10 процената на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине и очекује да Приштина те мере опозове.

– Оваква одлука подрива регионалну сарадњу и није у складу са принципима Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и Косова – поручила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коцијанчић је у саопштењу навела да ЕУ захтева ”хитно разјашањње” данашње „неочекиване одлуке косовске Владе“ на основу које се за 10 процената повећава порез на робу која се на Косово увози из Србије и Босне и Херцеговине.

– Ове одлуке су јасно кршење косовских обавеза унутар ЦЕФТА. ЕУ очекује од Косова, које тренутно председава ЦЕФТА, да се у потпуности усклади са својим овабезама и опозове ове мере – поручила је Коцијанчић.

Она је додала да оваквом одлуком косовске власти подривају регионалну сардњу, укључујући и Регионално економско подручје, као и да нису у складу са принципима наведеним у Споразуму о стабилизацији и придруживању који је Косово склопило са ЕУ, а којим се регулишу птава и обавезе Косова на путу евроинтеграција.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ