Србија

ЕВО КОЛИКО ЋЕ У 2019. РАСТИ ПЛАТЕ ДРЖАВНИМ СЛУЖБЕНИЦИМА: Лекарима повишица 6.600, а наставницима 5.200 динара

Највеће повећање плата у следећој години добиће здравствени радници, и то у просеку 6.600 динара, док ће примања запослених у полицији у просеку бити већа за 6.570 динара.

Војници ће од 1. јануара добити повишицу од 5.580 динара, а просветари у просеку 5.220 динара. За око 5.000 динара биће већа плате порезницима и цариницима, док ће свим осталим запосленима у државној управи зараде порасти у просеку око 3.700 динара, показује рачуница на основу најављених процентуалних повећања из Упутства за припрему буџета у 2019, које је објавило Министарство финансија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овим упутством, подсетимо, министар финансија Синиша Мали испланирао је повећање плата запосленима у јавном сектору од седам до највише 12 одсто, колико ће добити медицинске сестре и техничари, а који су до сада били и платежно највише закинути. Према рачуници Фискалног савета, плате здравствених радника су за преко 30 одсто мање од примања запослених у МУП. Због тога је препорука Фискалног савета и била да повећање добију они ресори који највише заостају у висини примања, али су фискалци сматрали и да би плате требало повећавати по радним местима, а не линеарно по секторима.

Став Фискалног савета подржава и економиста Данило Шуковић из Института за друштвена истраживања, који сматра да држава мора да створи систем награђивања према доприносу раду.

Треба да се награде они који су продуктивнији, који носе посао и чија је струка дефицитарна, а не да сви добију линеарно, јер то значи повећање трошкова, а без неког ефекта на ефикасност државне управе – оцењује Шуковић.

Он је ипак сагласан да је повећање зарада у јавном сектору потребно након дуге стагнације и због ниског животног стандарда, али напомиње да се мора водити рачуна и о платама у приватном сектору.

– Треба користити сваку прилику за раст плата и побољшање животног стандарда грађана, али привредни раст треба да се заснива на развоју приватног сектора, а не само на расту потрошње – закључује Шуковић.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ