Србија

Огласио се и француски амбасадор у Србији са одговором на питање: Зашто се застава Косова вијори на париском Нотр-Даму?

Овај догађај са заставом Косова не сме да баци сенку на наше славне дане из 1918. године, на изузетно блиско савезништво и на доба “братства у оружју“ – поручио је Мондолони

Француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони изјавио је да Француска добро разуме да је случај „заставе Косова“ у париском Нотр Даму тежак за Србију, али да је намера његове земље да се искаже поштовање жртвама рата на свим странама у Европи, како победницима, тако и пораженима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мондолони је гостујући на РТВ рекао да 11. новембра у Паризу смисао није у победи савезника, која је прослављана великом војном парадом уз учешће и српске војске у првим редовима, већ у сећању на жртве рата и на мир, што је и био разлог да председник Макрон позове и поражене у Првом светском рату, „неке земље које нису ни постојале“, наводећи Казахстан, Узбекистан, Ирску и Косово.

Овај догађај са заставом Косова не сме да баци сенку на наше славне дане из 1918. године, на изузетно блиско савезништво и на доба “братства у оружју“ – поручио је Мондолони.

Он је навео да је дужност сећати се где је била Србија, која се бранила, што, додаје, не треба релативизовати, и подсетио на српске жртве у рату, на чињеницу да је Србија изгубила 28 одсто становништва, а три четвртине војника.

– Нико не доводи у питање кључну улогу Србије у Првом светском рату, посебно не Француска. То је стварност и то су чињенице. Србија је била централни актер Источног фронта – навео је Мондолони.

Као један од симбола велике заједничке победе и пријатељства Француске и Србије, Мондолони је поменуо обновљени споменик захвалности Француској на Калемегдану, који ће отворити француски председник Макрон у децембру приликом посете Србији.

Како је рекао, тај је споменик јединствен у свету.

– Нигде у свету нема оваквих споменика. Имате споменике личностима, али читавој једној земљи, то не постоји – навео је Мондолони.

На тему односа Београда и Приштине, Мондолони очекује да ће могући разговори председника Србије и Косова, Вучића и Тачија у Паризу 11. новембра бити прилика „која може да послужи напретку“.

– Ми немамо црвених линија, Београд и Приштина треба да дођу до глобалног решења, које ће бити трајно и допринети стабилности региона. За нас нема црвених линија нити бланко чекова, ми се не супротстављамо решењу, а принципијелно ни разграничењу – објаснио је Мондолони.

Потребан је договор који ће коначно да реши ово питање и Француска неће да дели лекције, рекао је амбасадор.

– Што пре то боље, и нама је требало пуно времена да се помиримо са Немцима, а да не кажем са Енглезима – закључио је Мондолони.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ