Регион

Распоп Мираш открио планове: Хоћемо украјински сценарио у Црној Гори

Предводник невладине организације Црногорска православна црква распоп Мираш Дедеић казао је да црквено питање у Црној Гори треба да се реши „по угледу на Украјину“.

То у пракси значи проглашење расколничке цркве за званичну и отимање имовине помесне канонске цркве, наводи црногорски портал ИН4С.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Успостављањем литургијскога заједништва свих православних цркава, на челу са Васељенском патријаршијом, ЦПЦ ће добити статус домицилне, што је и била до 1918. године и смањиће се напетости између Србије и Црне Горе и унутар Црне Горе“, рекао је распоп Мираш.

Он је навео да сада „следује да наша врховна државна власт посредује у решавању црквеног спора у земљи, по угледу на Украјину“.

„Благодарећи цариградскоме патријарху Вартоломеју, православље доживљава препород. Напокон ће се решити нека питања која су оптерећивала православни свет. Једно од најважнијих је и црногорско црквено питање, рекао је распоп Мираш за „Побједу“.

Према његовим речима, решавање црногорског црквеног питања од суштинског је значаја за црногорску државу.

Без ЦПЦ нема ни црногорске државе. Цариградски патријарх је недавно изјавио да сваки православни народ има право на аутокефалну цркву, али у сагласности са врховном државном адресом. Сада је на реду управо црногорска држава. На крају, нема ни канонскога основа, нити канона који би доводио у питање аутокефалност ЦПЦ, која је ионако била укинута силом оружја, рекао је распоп Мираш.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ