Свет

А желе да ратују са Путином! АМЕРИЧКА ПЛОВЕЋА ТВРЂАВА НЕ МОЖЕ ДА ОДГОВОРИ НА НАПАД: Трамп побеснео

Фото: Јутјуб

Нови амерички носачи авиона би требали да доминирају светским океанима, посебно у супротстављању растућој поморској флоти Кине, али се “УСС Џералд Р. Форд” тренутно бори са тешким недостатком.

Наиме, сви лифтови који преносе оружје до авиона су у квару. Брод који је коштао 13 милијарди долара је највећи носач авиона на свету и први брод нове класе који је дугорочно требао да замени носаче авиона класе “Нимиц”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре годину дана је брод стављен у службу, а сада се испоставља да је носач авиона практично беспомоћан и неисправни лифтови би у хитним случајевима паралисали како носач авиона, тако и борбене авионе и целу посаду, извештава Блумберг.

Укупно једанаест лифтова за бомбе и пројектиле би из складишта носача авиона требало да муницију допреме до палубе. Међутим, неки од тих лифтова још нису ни инсталирани, а они који су на броду не раде. Будући да војници опасно и тешко оружје не могу да носе степеницама, борбена моћ носача авиона би у хитним случајевима била под знаком питања.

Као преноси Блумберг, стручњаци се питају како се ово уопште могло догодити? Лифтови за муницију нису ништа посебно и добро су познати америчкој морнарици. Разлог је једноставан, неке технологије на овој класи носача авиона нису предвиђене да буду коначно решење и требале би да буду само замена у фази развоја нових за класу носача авиона какав је “УСС Џералд Форд”. За америчку морнарицу циљ је да се побољшају катапулти за авионе, хватачи и лифтове.

У сва три случаја циљ је да се повећа капацитет, а истовремено и издржљивост и смање оперативни трошкови. На броду као што је овај није пресудна само откупна цена, него и оперативни трошкови током целог животног века брода, који су далеко већи од цене самог носача.

До сада је морнарица користила конвенционалне лифтове, која су терет дизали челичним кабеловима. Класична техника се користи на већини лифтова, али је проверена техника у којој се терет диже са зупчаницима с одговарајућим ланцима. Америчка морнарица се ослањала на револуционарни систем који би наводно требао да ради без великих трошкова.

Лифтови на овом бросу би требало да се активирају електромагнетним пољима. Међутим, прошлогодишњи извјештај о проблемима с новим катапултима је разбеснио америчког председника Доналда Трампа, који је упутио оштре претње добављачима. Тада је државни секретар за морнарицу Ричард Спенсер признао да су заправо лифтови “Ахилова пета” америчке морнарице.

Стручњаци који раде на новим моделима тврде како у начелу лифтови раде добро, али је у фази испитивања дошло до “неконтролисаних покрета” лифтове, што представља значајан безбедноносни ризик за брод и посаду.

Успркос недостацима и чињеници да због неисправних лифтова највећи носач авиона на свету “УСС Џералд Р. Форд” није сигуран за спровођење борбених мисија, Конгрес је дао морнарици дозволе да удвостручи трошкове и то озаконио прописима успркос нерешеним техничким питањима и недостатку процене колико ће новца коштати ова услуга. Заменик министра обране Пат Шанахан и даље разматра план уговора.

Америчка морнарица и даље верује да ће први носач авиона класе Форд у јуну 2019. године бити потпуно способан за борбу, укључујући и пуну оперативност лифтова.

 

Извор: Kurir.rs/Logično.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ