Србија

Дачић послао неколико важних порука НАТО-у: Већина се тиче ситуације на Косову

Шеф дипломатије рекао је да се Србија противи трансфорамацији безбедносних снага у војску Косова, јер се, како каже, тиме крши резолуција 1244 и угрожава се регионална стабилност

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да је веома важно да се мандат КФОР-а реализује у складу са резолуцијом 1244 СБ УН и да остане у несмањеном саставу на Косову и Метохији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је подсетио да је КФОР битан гарант Бриселског споразума и да је важно да својим активностима буде статусно неутралан.

На отварању 6. НАТО недеље у Београду, шеф дипломатије рекао је да се Србија противи трансфорамацији безбедносних снага у војску Косова, јер се, како каже, тиме крши резолуција 1244 и угрожава се регионална стабилност.

– Приштина очигледно не одустаје од тога, без обзира што их формално тако не дефинише. Поново предузимају једностране потезе који су потенцијал за нестабилност – рекао је Дацицћ.

Он је навео да су Србији важне гаранције да косовске снаге не могу да улазе на север Косова без сагласности команданта КФОР-а и да очекује да КФОР делује превентивно у циљу спречавања акција на север, јер за то, како каже, има мандат.

– Очекујемо да се јасно осуди непоштовање договора и да се каже која страна крши договор, а не да се обе стране позивају на уздржаност – рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истиче да је КиМ главни безбедносни изазов и да само компромисно решење може позитивно да делује на подстицање мира.

Дачић је додао да однос Србије и НАТО оптерећују догађаји из прошлости и да је већини грађана прва асоцијација бомбрадовање 1999.године, наводећи да је важно што је генерални секретар Јенс Столтнеберг изразио жаљење због цивилних жртава бомбрадовања.

Недавно је то учинио и амерички амбасадор Кајл Скат, истакао је он.

Када је реч о томе шта НАТО може да учини да се однос са нашом земљом побољшао, Дачић је навео да би то било противљење трансформацији косовских безбедносних снага, помоћ у очувању културног наслеђа на КиМ, као и у изградњи инфраструктурних објеката који су порушени у бомбрадовању.

– Наш задатак у Министарству спољних послова је да јавном мњењу објаснимо суштину сарадње са Алијасном – рекао је Дачић.

Министар је истакао да је Србија опредељена за даљи развој сарадње са НАТО и да то успешно чини од приступања Партнеству за мир, наводећи да се политика војне неутралности Србије не доводи у питање.

С друге стране, рекао је он, Србија уважава опредељење суседа за чланство у НАТО.

– У том смислу очекујемо разумевање за нашу сарадњу са земљајам које нису чланице НАТО, јер оне нису на штету наших односа са државама чланицама Алијансе – рекао је Дачић.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ