Србија

Косово има право да направи војску: НАТО није против, али поставља два услова

Шта ће бити са КФОР-ом?

НАТО не каже да је против трансформације Безбедносних снага Косова, јер је то право власти на Косову, али сваки развој мора бити спроведен у складу с Уставом и у уз консултације с међународном заједницом, изјавио је данас Роберт Пшчел из Одељења за јавну дипломатију НАТО-а.

– Ако бисмо им одузели то право онда знамо каква је тамо ситуација и шта би то значило. Међутим, више пута смо рекли да сваки развој мора бити спроведен у складу са Уставом на Косову и у консултацији са међународном заједницом – рекао је Пшчел.

Пшчел је то рекао на панелу „Прилике и будући планови за сарадњи између Србије и НАТО-а“ у оквиру 6. Недеље НАТО у Београду.

Када је реч о присуству КФОР-а на КиМ, према Пшчелу, каже да не постоје планови да се нешто смањује или мења, те да њихово присуство зависи од безбедносне ситуације

Став НАТО је да се настави трагање за решењем прихватљивим за све стране, додао је Пшчел.

Помоћник министра спољних послова Србије Бранимир Филиповић рекао је да је став Србије да је трансформација косовских безбедносних снага у војску Косова у супротсноти Резолуцијом 1244 СБ УН.

– Не могу две војске на једном терену. НАТО има став да је трансформација могућа кроз уставни оквир, а заједничко нам је да се противимо једностраним потезима. Управо такви потези Приштине су проблеми који су на том подручју најкрупнији – рекао је Филиповић.

Он је подсетио да су проблеми почели када је Приштина једнострано прогласила независност Косова.

– Србија у том смислу очекује јасан став НАТО као пре две године када је Приштина такође покушала да изведе ту трансформацију. Боље неке ствари раније решити како не би довеле до тога да имамо потенцијале за избијање тензија – навео је Филиповић.

Он је додао да Србија има одређења очекивања у вези са заштитом културне баштине на КиМ и да је веома важно да може да рачуна на КФОР као структуру која је најспособнија да обезбеди мир и стабилност без обзира што постоје и друге попут Еулекса…

– Очекујемо да КФОР својим капацитетима и превентивно делује да не би дошло до ескалације – навео је Филиповић.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ