Русија Свет

РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: Шта тражи амерички шпијунски авион изнад Крима?! Све подсећа на Хладни рат!

У последње време повећана је активност страних извиђачких авиона и беспилотних летелица у близини граница Русије.

Како наводи Спутњик, најновији случај забележен је у близини Кримског полуострва. Руски војни експерти упозоравају да такви летови само погоршавају ситуацију и истичу да је такво извиђање у духу Хладног рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претходно је портал за мониторинг „Плејн радар“ објавио да је амерички авион Боинг П-8А „Посејдон“ у уторак извршио извиђање на простору изнад Керчког мореуза и Кримског полуострва.

Портал је навео да „Боинг П-8А ’Посејдон‘“, који припада америчкој Ратној морнарици, врши извиђање дуж црноморског приобаља Русије.

Амерички шпијунски авион, регистарског броја 168764, приближио се кримској обали на само 24,61 километра.

Раније истог дана извиђање у том региону извршио је амерички дрон „Нортроп Груман РQ-4 глобал хоук“, који је летео дуж зоне разграничења у Донбасу.

Након што је учестало извиђање у регији Крима и Краснодарског краја, као и у близини западних граница Русије, званична Москва је више пута указивала Вашингтону на опасност због великог приближавања страних мисија границама Русије, а руско Министарство одбране је више пута позвало Вашингтон да одустане од таквих операција. Пентагон је, по свему судећи, то одбио.

Руски војни експерт Олег Глазунов каже да је ситуација забрињавајућа и да подсећа на ону за време Хладног рата.

Ако узмемо у обзир наше односе са Сједињеним Државама, онда је јасно да се ти летови обављају у извиђачке сврхе. Њихов главни задатак је да открију руска чворишта одбране, ниво заштите и системе противваздушне одбране. Такво извиђање је у духу Хладног рата и то изазива забринутост“, рекао је Глазунов за Спутњик.

Експерт додаје да је политика Доналда Трампа у потпуности непредвидљива, а иде од зближавања са Русијом до потпуне конфронтације.

„То у великој мери погоршава ситуацију. Ниједној земљи се не допада када се такве извиђачке мисије воде на њеним границама, јер се такве ствари обично дешавају уочи напада. Ми, на пример, не изводимо извиђачке летове над територијом Сједињених Држава. Ми смо мирољубива земља, али се са америчке стране може свашта очекивати“, упозорио је руски експерт.

Авион „Боинг П-8А ‘Посејдон‘“ је из састава десете патролне ескадриле (ВП-10 „Ред лансерс“) америчке Ратне морнарице. Намењен је за откривање и уништавање непријатељских подморница, као и за извиђање и учествовање у противбродним и спасилачким операцијама, како у приобалним подручјима, тако и у океанима.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ