Србија

ДАЧИЋ Ако нас неко нападне, Србија ће одговорити! Не можемо даље да попуштамо!

Имамо низ инцидената који се дешавају увек по правилу уочи одржавања дијалога – изјавио је Ивица Дачић

Приштина не жели дијалог, већ очекује да Србија под притиском пристане на нешто о чему се неће преговарати, нешто што ће бити ултиматум, изјавио је вечерас министар спољних послова Србије Ивица Дачић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је гостујући на РТС-у рекао да је тактика Приштине да се ситуација „заоштри“, како би се изнудила нека одлука, попут визне либерализације са ЕУ.

– Они рачунају да тргују с тим. То су подле игре које опасно прете целом овом региону. Као што је председник Србије Александар Вучић рекао, имамо низ инцидената који се дешавају увек по правилу уочи одржавања дијалога – приметио је Дачић.

Упитан да ли је реално очекиварти да се до маја идуће године, до истека мандата Европске комисије и комесарке Федерике Могерини, постигне свеобухватни правно обавезујући споразум, он је оценио да се, ако се иде овим путем, неће стићи ни до прве тачке, јер то што Приштина ради је минирање дијалога.

Као што је председник Србије Александар Вучић рекао, имамо низ инцидената који се дешавају увек по правилу уочи одржавања

– Прво нису реализовали оно што су потписали приликом Бриселског споразума, а то је био предуслов за разне друге механизме који су били потребни да се формирају на КИМ, укључујући енергетски споразум. Они сада то питање везују за неке нове пакете, типа ако нас примите у УН, ми ћемо да формирамо Заједницу српских општина (ЗСО). Од тога нема ништа. Они рачунају да је Србија слаба и да ће она да поклекне под ултиматумуима да би имала одређену перспективу на европском путу који је за нас веома важан – рекао је министар спољних послова.

Према његовим речима, за Београд је пре свега важно да се на правилан начин дође дио трајног решења за КиМ, јер је то важно за стабилност и мир читавог региона.

Шеф српске дипломатије је истакао и да сваки споразум који није праведан не гарантује дугорочни мир, и да је зато Србија чврста у својим ставовима.

Како је рекао, Приштина се жали да Србија не прихвата да Косово буде чланица међународних организација, и подсетио да међународне организације по свом статуту у своје чланство примају државе, а да самоуправне територије које нису државе могу да то постану само уз сагласност држава у чијем су оквиру.

Приштина се жали да Србија не прихвата да Косово буде чланица међународних организација.

– Косово од нас није тражило никакву сагласност. Они немају статутарно право да буду чланице тих организација. и онда се покушава да се на силу Косово представи као држава – изјавио је он и додао да Косово хоће да уђе у Интерпол да би се рекло да је признато као држава.

Он је додао да се Србија суочава с великим притисцима и лобирањима, да је Приштина званично одвојила новац за лобирање, за оне који гласају за пријем Косова, велике западне и неке исламске земље послале су дописе другим земљама да Косово постане чланица Интерпола.

– Не желимо да унапред говорим шта ће бити. Ми ћемо се борити, учинићемо све не зато што смо ми против Косова, већ зато што се не може више дозволити да једнострани потези постану правило. Све што они раде, то су једнострани акти, као и ова одлука о увођењу пореза (на увоз из Србије). Они хоће да буду део међународне заједнице а не поштују споразум Цефта који су потписали – нагласио је.

Приштина хоће визну либерализацију са ЕУ, рекао је Дачић и указао на цинизам неких западних земаља које хоће Косово у Интерполу, а неће да им дају визну либерализацију.

Приштина хоће визну либерализацију са ЕУ, рекао је Дачић и указао на цинизам неких западних земаља које хоће Косово у Интерполу, а неће да им дају визну либерализацију.

Он је казао да Косово већ сарађује са Интерполом преко Унмика и додао да то што је неко билатерално признао Косово, то је његова билатерална ствар.

– Косово ће бити признато као држава када буде чланица Уједињених нација, то сви треба да поштују, а то се неће никад десити – рекао је Дачић и додао да сви морају да схвате да без договора с Београдом нема трајног решења.

Према његовим речима, судбина дијалога није добра, ако се не притисне Приштину на дијалог.

– Ако неко мисли да ће паметнији да попушта, изгледа да треба да буде онај који је више глуп. Ми не можемо даље да попуштамо – изјавио је он.

Говорећи о ставу Српске православне цркве, он је рекао да се слаже са ставом да Косово не треба делити, али да је питање како то и постићи.

– Како? Молитве не помажу много. Ми смо за мир, ми не ударамо у ратне бубњеве али ако неко жели да нападне наш народ мора да зна да ћемо одговорити. Србија жели трајно решење, али бих молио све, и овде у Србији, да не ударају у ратне бубњеве кад добро знамо из искуства да је већина њих побегла када је дошло до бомбардовања Србије -закључио је Дачић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ