Регион

И САРАЈЕВО СПРЕМА ЦРНУ ЛИСТУ СРБА?! Мектић потврдио да постоји регистар непожељних, НА ЊЕМУ ЈЕ 2.000 ЉУДИ!

Министар безбедности БиХ Драган Мектић прави списак непожељних. Персоне нон грата – Александар Вулин, Војислав Шешељ, Миломир Марић…

Министар безбедности БиХ Драган Мектић припрема званичну листу непожељних особа из Србије којима ће бити забрањен улаз у БиХ – сазнају Новости. Према тим информацијама на списку би могли да се нађу пословни људи, историчари, књижевници, новинари, али и политичари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наш извор наводи да ће се на Мектићевој листи, између осталих, наћи и српски министар одбране Александар Вулин, главни уредник телевизије „Хепи“ Миломир Марић, председник покрета „Заветници“ Стефан Стаменковски…

Мектићев мандат на месту министра је на измаку, па он сада настоји да што пре формализује овај списак како би документ ступио на снагу пре формирања новог Савета министара БиХ. Недавно, он је саставио и листу непожељних грађана Руске Федерације на којој су се нашли чувени писац Захар Прилепин и оснивач мото-клуба „Ноћни вукови“ Александар Залдостанов. Руски амбасадор у Сарајеву Александар Иванцов тада је тражио од Мектића списак свих руских грађана којима је забрањен улаз у Босну и Херцеговину, али му министар никада није доставио листу, нити дао објашњење.

Инцидент са Прилепином изазвао је бурне реакције у Републици Српској, као и у читавом региону. Потпредседник Народне скупштине РС Ненад Стевандић тада је казао да је то вређање Русије и највећа срамота српских представника на нивоу БиХ.

Мектић је тада потврдио да постоји регистар особа које су протеране или им је, на одређени период, забрањен улазак у БиХ и да је у њему око 2.000 људи. Он је, међутим, одбио да то назове „црном листом“ јер „БиХ није САД да прави црне листе“. Такође, тврдио је да он не утиче на то ко ће се наћи у регистру, већ да то раде припадници ОБА.

Мектић, за кога се спекулише да је близак са представницима америчке администрације у амбасади САД у Сарајеву, раније је довођен у везу са афером прислушкивања председника РС Милорада Додика, а преко веза са њим, и српског шефа државе Александра Вучића. Наводно, Мектићеви сарадници су са припадницима обавештајне агенције БиХ координирали прислушкивање Додикових разговора како би прикупили евенутално компромитујуће материјале о лидеру РС уочи недавно одржаних избора. У причу око прислушкивања били су умешани и британски обавештајци који су пружали логистичку подршку босанскохерцеговачкој тајној служби.

Доказе о прислушкивању врха РС, према сведочењу Милорада Додика, председник Србије Вучић предочио је српском члану председништва Младену Иванићу. Вучић је Иванићу тада пренео да „то раде његови људи у Сарајеву“.

Жесток сукоб са представницима власти и институција РС обележио је читав Мектићев мандат, а између осталог, он је оптуживао врх МУП Републике Српске да контролише трговину дрогом у том ентитету. Сукобљавао се и са представницима Србије коју је оптужио да је крива за велики број миграната који улазе у БиХ, зато што је укинула визни режим грађанима Ирана.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ