Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОДБРУСИО АЛБАНСКИМ НОВИНАРИМА: Шта још да вам обезбедимо, а ми да не добијемо ништа…Још нека жеља?!

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у разговору са албанским новинарима у Бриселу, да је Србија спремна да разговара о много тога, али да прво морамо да видимо шта ће Срби и Србија да добију па тек онда може да се разговара о свему другом

Вучић је одговарајући на питања рекао да је Србија спремна за дијалог и да се понаша одговорно и озбиљно и да је потребно понашати се тако и спроводити своје обавезе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да се не прети Србима слањем војске, да се понаша одговорно и озбиљно, а не супротно Цефта споразуму…

– Ако сте у стању да рушите споразуме, не само према Србији него и према БиХ од пре 10 година које сте потписали – па шта сте онда у стању да поштујете. Шта су онда у стању Албанци да поштују. Нису у стању да поштују Бриселски споразум, ни формирају ЗСО…шта сте у стању онда да поштујете-упитао је Вучић.

На питање, а шта са тим када Србија лобира против чланства Косова у различитим организацијама и повлачењу признања Косова Вучић је рекао да се ми тиме дичимо и поносимо и да је то наш посао.

Додао је, на питање да ли је то у духу нормализације односа, да јесте и подвукао да Србија не признаје независност Косова.

– Где смо ми потписали да нећемо то да радимо у ком споразуму то пише – навео је Вучић и такође упитао где је то Србија потписала да ће да се бори за признавање косовске независности, или да неће да се бори против тога.

Како је у разговору са албанским новинарима рекао усагласили су се у свему до сада да је он у праву, и по том питању и по питању непоштовања Цефте, неиспуњавања Бриселског споразума од стране Приштине…

На питање да ли ће у евентуалном споразуму Београда и Приштине бити и међусобно признање као што каже Тачи, и чланство у УН и отворен пут Косову ка ЕУ, председник Србије је рекао:

– И шта је то што још треба да вам обезбедимо, а ми да ништа не добијемо – јели има још нека жеља.

Додао је да је Тачи тај који овде разговара, а да ће се видети када ће се вратити на разговоре јер мора прво неке обавезе да испуни Приштина.

– А ми смо спремни да разговарамо о много ствари, али прво морамо да видимо шта је то што ће Срби да добију и шта је то шта ће Србија да добије, па тек када то видимо онда ћемо да разговарамо о свему другом – рекао је Вучић.

Како је рекао сви који учествују у разговору знају шта Србија тражи, а о размени територија никада није говорио.

На питање а шта би нормализација означавала Вучић је објаснио да је то под бројем један да се поштују споразуми који се потпишу.

– То је елементарни ред и то тако функционише у нормалним и цивилизованим народима. Знате – када нешто потпишете онда то спороводите у дело и тако би неко требало да се држи онога што је потписао“ поручио је Вучић.

Према његовим речима Београд се држи онога што је потписао.

„Као што видите – не можете да ми пронађете папир којег се Србија не држи, а ја вама одмах пронађо два којег се Албанци не држе“ рекао је Вуцицћ албанским новинарима.

„У томе је разлика и то је оно што мора да се промени да би ми уопште наставили дијалог. А од било каквог споразума смо миљама миљама удаљени“ закључио је Вучић.

На питање албанске новинарке, а у вези убиства Оливера Ивановића Вучић је рекао:

– Косовска полиција је у потпуности задужена, 100 одсто, за истрагу убиства Оливера Ивановића. Је ли то истина или није?“.

Новинарка је, одговорила – није, на шта је Вучић додао:

„На жалост по вас истина је. Добро је ако сматрате да сам ја у праву, то значи да косовска полиција нема компетенције ни овлашћења у Косовској Митровици. Честитам вам на томе, и веома сам срећан што то чујем. Ми ћемо се побринути за тај случај. Хвала што сте то рекли. То је за мене веома важно“, одговорио је он.

Упитан кад се враћа за преговарачки сто Вучић је казао, да ће то бити чим његови „албански пријатељи почну да испуњавају обавезе“ које су потписали пре 10 односно пре 5 година и кад престану да прете Србима.

На констатацију албанске новинарке да се Србија није извинила за почињене злочине на Косову, Вучић је узвратио да нико из Приштине није кажњен за злочине над Србима:

– Много је људи кажњено због почињених злочина, али ниједан из Приштине, а пуно је ратних злочинаца из Приштине. Маса њих који су убијали Србе, силовали Српкиње, вадили им и продавали органе, нико није био чак ни јавно критикован због тога. У Србији се бавимо нашим ратним злочинцима и то ћемо и даље радити, али друга страна нажалост никад ништа није урадила по том питању – закључио је пчредседник Србије.

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас, коментаришући насловну страну сутрашњег „Данаса“ на којој је на карикатури доведен у везу с нацистичким вођом Адолфом Хитлером, да то говори о степену слобода у Србији, али и да његове политичке противнике највише нервирају успеси Србије.

На питање новинара да покоментарише карикатуру на којој је повезан с Хитлером и да кроз уста шефа посланичког клуба Српске напредне странке у Скупштини СРбије Александра Мартиновића он говори, Вучић је рекао:

– О чему је реч? А шта је рекао Мартиновић? А ја Хитлер? А мени хитлеровци побили целу фамилију. Али, добро, шта ћете, то је демократија у Србији. То је најважније да постоји, или што би они рекли – диктатура на нивоу у којој председника поредите са Хитлером.

Додао је да не мора ни да види насловну страну, али да то довољно јасно говори о стопама слобода у Србији.

– Пошто то сумњам да би то у некој другој земљи могло да се догоди. А ја сам на то поносан. Честитам им на томе. Чак не мислим ни да их тужим- рекао је Вучић.

– Хитлеровци су моју фамилију убили и увек сам се борио против фашиста, и против једноумља и наставићу да се борим против свих оних који мисле то, али речима, ставовима, бољом политиком и бољом Србијом, јер је то оно што њих највисе нервира. Највише моје противнике нервирају успеси Србије- поручио је председник Србије.

Како каже, да их тужи вероватно бих изгубио пошто су „постављали жуте судије свуда и на сваком месту“.

– Ја то нећу да радим. Нека људи виде јесам ли ја Хитлер или неки други, па нека сами процењују, али ће и то остати запамћено као део слобода у Србији и поносан сам на те слободе у Србији – рекао је Вучић, додавши да не зна шта је Мартиновић говорио.

– Џабе им је и неће моћи да помогну онима који су стварни фашисти и који би хтели да руше Србију по сваку цену и који би хтели зарад својих приватних џепова сруше и све компаније које макар имају удео у државном власништву и којима је само то важно како да се дочепају државне касе. Научио сам ја на то. Научио сам да свако у Србији има право да узме мотку и да ме лупи по глави, да је свако паметнији и да свако зна боље – истиче Вучић.

– Још нисам чуо никог ко би рекао – нешто сте добро урадили, е, лепо си урадио ту железару, е, лепо си урадио Бор. (Зоран) Ðинђић и (Борис) Тадић су говорили да тамо треба да се сади кикирики, па се сад не сади кикирики него ће сада да се ради бакар у Бору, као што се увек и радило. Нека они раде свој посао, а ми ћемо своје – закључио је Вучић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ