Србија

Тачи: Разговор је био ЖЕСТОК И АРОГАНТАН, тешко је споразумети се са Србијом

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је вечерас у Бриселу да је „суочавање са Србијом тешко“.

„Интерес обе земље је постизање мирног решења које отвара простор за европску перспективу. Остаје да се види у будућности како ће се ствари кретати, али тешко је споразумети се са Србијом. Разговор је био жесток и арогантан са стране Србије, док је наш био балансиран и фер“, рекао је Тачи после састанка с председником Србије Александром Вучићем и високом комесарком ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, потребно је отворити пут за постизање споразума Београда и Приштине који би завршио „међусобним признавањем и чланством Косова у УН“, преносе приштински лист Зери.

Према његовим речима, он је на састанку говорио о међусобном признању, чланству у УН и замени резолуције 1244 Савета безбедности УН.

„Дискурс Србије и Александра Вучића је био агресиван, док је наш био аргументован, и за постизање балансираног споразума који би значио међусобно признање, чланство Косова у УН и замену резолуције 1244. Постоје велике, важне и осетљиве ствари које су пред нама у наредним данима и недељама“, рекао је Тачи након састанка, преноси РТК на албнском језику.

Он је, међутим, додао да је оптимиста да ће у скоријој будућности споразум бити постигнут, наводећи да су дијалог и споразум једина алтернатива.

„Дијалог и преговори не иду ни са ултиматумом нити са агресивним тоновима“, рекао је Тачи.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ