Регион

ЗАБОРАВИЛИ НА РУСЕ, САД СУ КАУБОЈИ: Црна Гора гради прву војну НАТО базу

Војска Црне Горе одабрала локацију за градњу касарне у Андријевици. У Министарству одбране најављују и изградњу станова.

Прва војна база, по стандардима НАТО, биће изграђена у Андријевици, сазнају „Новости“. То је потврђено и у среду по подне, боравком министра одбране Предрага Бошковића и начелника Генералштаба Војске Црне Горе Драгутина Дакића у овом месту, чији се делови територије граниче са Албанијом и додирују са Косовом и Метохијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова касарна Војске ЦГ биће изграђена у градском насељу Прљаније, саопштено је из Министарства одбране, што ће по оцени министра Бошковића унапредити живот целе општине.

Челници општине Андријевица су саопштили да су апсолутно спремни да изађу у сусрет потребама Министарства одбране и ВЦГ. Реч је о простору од око 40.000 квадрата.

Бошковић је казао да је касарна у Андријевици значајна не само за ту општину, већ за целу државу, обзиром на то да ВЦГ на тај начин шири своју мрежу и позиционира се у местима где има дугу традицију.

Он је истакао да се, када је реч о касарни, не говори само о припадницима војске који ће у њој радити.

– У овом граду је некада била команда граничног батаљона. Црна Гора мора да задовољи стандарде као нова чланица НАТО, саопштило је Министарство одбране.

Најављена је и изградња станова за запослене у бази.

– Врховни савет одбране је донео одлуку да се у Андријевици формира организациона јединица Војске Црне Горе. Ради се о елитној пешадијској јединици чије формирање мора да задовољи прописане НАТО стандарде. Прецизирано је да се јединица мора формирати до 2020. Пре тога ће се, након одабира локације, кренути с изградњом неопходног објекта и свих других пратећих садржаја. Ти радови би требало да почну наредних месеци – казао је недавно за „Новости“, председник општине Срђан Машовић.

Подручје општине Андријевица стратешки је веома значајно због близине Космета и Албаније.

Иначе, нова база носиће име знаменитог јунака војводе Миљана Вукова Вешовића, који је ослобађао Васојевиће од Турака и урадио доста на њиховом припајању подловћенској Црној Гори…

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ