Србија

АЛБАНЦИ УДАРАЈУ НА СТУБ СРПСТВА – хоће српске манастире

Епархија рашко-призренска оштро реаговала на претње монаштву депортацијом са КиМ. Бирократским играма покушавају да онемогуће деловање нашег свештенства

Претње косовских институција монаху Епархије рашко-призренске, као и целом монаштву, депортацијом јер „немају косовска документа“ изазвале су бурне реакције међу српским живљем у покрајини. Нису помогла „објашњења“ међународних преставника да је „проблем техничке а не суштинске природе“.

Прва је реаговала Српска листа, која оцењује да непримерени притисци на монаштво наше цркве на КиМ, сакривени кроз бирократске процедуре, представљају грубо кршење верских права и напад на слободу вероисповести.

– Српска листа ће, као и до сада, захтевати у свим разговорима најхитнију реакцију међународних мисија на КиМ због оваквог институционалног насиља над монаштвом, које погађа читав српски народ – наводи се у саопштењу Српске листе.

Из ове листе истичу да је једнострано деловање приштинских институција противно свим договорима о слободи кретања, као и фундаменталним људским правима која гарантују чак и правни акти које су донеле косовске институције.

Саговорници „Новости“ у покрајини сматрају да је атак приштинских институција на монаштво у ствари напад на српски народ, који опстаје и остаје покрај својих светиња.

– Више од 2.000 повратника у метохијским срединама ослања се на Пећку патријаршију и Високе Дечане, у којима се моле, али и чије им монаштво помаже у недаћама. Иста ситуација је и са Србима на централном Космету, којима је манастир Грачаница не само симбол вере и молитве, већ својеврсно место сабирања – истичу саговорници „Новости“ блиски црквеним круговима на КиМ.

Они су уверени да би онемогућавање боравка и деловања монаштва на Космету било погубно за читав српски народ.

Претња косовских институција да ће депортовати монаштво из светиња у покрајини уследила је после покушаја обнове боравишне дозволе једног од монаха Епархије рашко-призренске, који се, осим одбијања боравишне дозволе, треће по реду, суочио и са претњом да за неколико дана може да буде депортован са КиМ, као и да исто може да се догоди и осталом монаштву ове епархије.

– Грађани српске националности редовно се суочавају са проблемом добијања виза јер им у страним амбасадама у Приштини траже косовске пасоше, а када се појаве у београдским амбасадама кажу им да нису овлашћени да издају визе за грађане Србије са КиМ – појашњавају у Епархији рашко-призренској суштину проблема са којим су суочени Срби на КиМ који не поседују косовске већ српске личне исправе, првенствено пасоше.

И док истичу да су ангажовали ОЕБС да посредује у решавању проблема, из ове епархије опомињу да треба имати у виду да већина косовских Срба поседује само документа и пасоше Координационе управе, који нису у безвизном режиму као редовни документи Републике Србије.

У ПРИШТИНИ МАРШ АЛБАНАЦА ИЗ ПРЕШЕВА
У Приштини је данас одржан марш за уједињење Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе са Косовом. Марш, иако означен као историјско окупљање, није наишао на велики одзив косовских Албанаца. Присуствовало му је само неколико стотина Албанаца из општина са југа Србије.

– Ово је историјски моменат када је долина Прешева снажно подржана од свих Албанаца. То је подршска за поновно уједињене са Косовом, са земљом на којој нам је место од давнина – рекао је председник Демократске партије Албанаца из Прешева Рагми Мустафа.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ