Србија

АЛБАНЦИ УДАРАЈУ НА СТУБ СРПСТВА – хоће српске манастире

Епархија рашко-призренска оштро реаговала на претње монаштву депортацијом са КиМ. Бирократским играма покушавају да онемогуће деловање нашег свештенства

Претње косовских институција монаху Епархије рашко-призренске, као и целом монаштву, депортацијом јер „немају косовска документа“ изазвале су бурне реакције међу српским живљем у покрајини. Нису помогла „објашњења“ међународних преставника да је „проблем техничке а не суштинске природе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва је реаговала Српска листа, која оцењује да непримерени притисци на монаштво наше цркве на КиМ, сакривени кроз бирократске процедуре, представљају грубо кршење верских права и напад на слободу вероисповести.

– Српска листа ће, као и до сада, захтевати у свим разговорима најхитнију реакцију међународних мисија на КиМ због оваквог институционалног насиља над монаштвом, које погађа читав српски народ – наводи се у саопштењу Српске листе.

Из ове листе истичу да је једнострано деловање приштинских институција противно свим договорима о слободи кретања, као и фундаменталним људским правима која гарантују чак и правни акти које су донеле косовске институције.

Саговорници „Новости“ у покрајини сматрају да је атак приштинских институција на монаштво у ствари напад на српски народ, који опстаје и остаје покрај својих светиња.

– Више од 2.000 повратника у метохијским срединама ослања се на Пећку патријаршију и Високе Дечане, у којима се моле, али и чије им монаштво помаже у недаћама. Иста ситуација је и са Србима на централном Космету, којима је манастир Грачаница не само симбол вере и молитве, већ својеврсно место сабирања – истичу саговорници „Новости“ блиски црквеним круговима на КиМ.

Они су уверени да би онемогућавање боравка и деловања монаштва на Космету било погубно за читав српски народ.

Претња косовских институција да ће депортовати монаштво из светиња у покрајини уследила је после покушаја обнове боравишне дозволе једног од монаха Епархије рашко-призренске, који се, осим одбијања боравишне дозволе, треће по реду, суочио и са претњом да за неколико дана може да буде депортован са КиМ, као и да исто може да се догоди и осталом монаштву ове епархије.

– Грађани српске националности редовно се суочавају са проблемом добијања виза јер им у страним амбасадама у Приштини траже косовске пасоше, а када се појаве у београдским амбасадама кажу им да нису овлашћени да издају визе за грађане Србије са КиМ – појашњавају у Епархији рашко-призренској суштину проблема са којим су суочени Срби на КиМ који не поседују косовске већ српске личне исправе, првенствено пасоше.

И док истичу да су ангажовали ОЕБС да посредује у решавању проблема, из ове епархије опомињу да треба имати у виду да већина косовских Срба поседује само документа и пасоше Координационе управе, који нису у безвизном режиму као редовни документи Републике Србије.

У ПРИШТИНИ МАРШ АЛБАНАЦА ИЗ ПРЕШЕВА
У Приштини је данас одржан марш за уједињење Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе са Косовом. Марш, иако означен као историјско окупљање, није наишао на велики одзив косовских Албанаца. Присуствовало му је само неколико стотина Албанаца из општина са југа Србије.

– Ово је историјски моменат када је долина Прешева снажно подржана од свих Албанаца. То је подршска за поновно уједињене са Косовом, са земљом на којој нам је место од давнина – рекао је председник Демократске партије Албанаца из Прешева Рагми Мустафа.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ