Србија

Арифи шаље запаљиве поруке Србији: Нико не сме да игра са „Прешевском долином“, желимо уједињење са Косовом

– Постоје три услова да се „Прешевска долина“ прикључи Косову – поручио је Шћиприм Арифи

Градоначелник Прешева Шћиприм Арифи изјавио је да грађани општина Прешево, Медвеђа и Бујановац желе уједињење са Косовом и да је та тема актуелизована у јавности од тренутка када је председник Косова Хашим Тачи изнео предлог о корекцији граница у дијалогу са Србијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислимо да не смемо да изгубимо овај тренутак, јер не знамо када ћемо га опет имати. Ми смо још једном пренели Тачију да то прихватамо. Ја сам против тезе где се каже да је Тачи почео да користи Албанаце из Прешевске долине због политике. Чуо сам негде у емисијама да Тачи покушава да потроши Албанце из Прешевске долине као политичку карту у Бриселу, а ја желим више политичког јединства по овом питању – рекао је Арифи у интервјуу за приштинску агенцију Косовапресс, а преноси РТК2.

Према његовим речима, захтев за уједињењем не би требало да иде на било чији лични конто и додаје да постоје три услова да се „долина“ прикључи Косову.

– Јасно је да ми не захтевамо територијалну размену, не кажемо узмите север Косова и припојите га Србији, а нас уведите у Косово. Из те перспективе, то је корекција граница, из наше перспективе то је припајање. За нас је битно да се не размењује територија, као ни да се дели Прешевска долина, да се не дели деоница аутопута или железнице, то је битно за нас, имамо наше услове и подршку међународне заједнице – казао је он.

Он истиче да никако не желе прикључење на штету Косова и да створе нежељене ефекте, у смислу политичке нестабилности у региону.

Арифи је казао да се, ни у ком случају, нико не сме да игра са Прешевском долином и да то поручује Србији, међународним партнерима, премијеру Албаније Едију Рами и Хашиму Тачију, јер Албанци из тог дела Србије имају своје интересе.

Додао је да уколико дође до припајања Прешевске долине Косову да ће то захтевати доста времена.

 

Извор: Telegraf.rs/N1

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ