Свет

ОВАКО НЕШТО НИ ПУТИН НИЈЕ ОЧЕКИВАО: НАТО НУДИ БЕЛОРУСИЈИ ЧЛАНСТВО У АЛИЈАНСИ, али би и да смени Лукашенка!

Белорусија још није демократска држава, али би са неким реформама у будућности због свог географског положаја могла играти занимљиву улогу између Европе и Русије, изјавио је бивши генералнио секретар НАТО Андерс Фогх Расмуссен. У интервјуу за Пољски Радио је поручио да су и ЕУ и НАТО заинтересирани за укључивање „нове“ Белорусије

Нема сумње да ће Путин притиснути Белорусију. Већ смо видели како Русија гура локалне власти на осигуравање трајне присутности руских снага у Белорусији, изјавио је он у интервјуу за Пољски Радио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Андерс Фогх Расмуссен је нагласио „како је жеља руског председника Владимира Путина за интеграцију Бјелорусије и Русије свакако претња за ЕУ и НАТО.

Истакао је да Белоруси имају прилику да одреде своју будућност, иако Белорусија још није демократска држава.

Позвао их је да се усредоточе на искуства Грузије или Украјине.

Успон опозиционих снага које могу сменити власти у Минску је сасвим могућ, али то је једини начин да се крене напред, уверен је Расмуссен.

Расмуссен је нагласио и како су ЕУ и НАТО заинтересовани за могућност укључивања Белорусије у своје редове.

Протеклих дана је белоруски председник Александар Лукашенко дао је низ занимљивих изјава, које никако не појашњавају његов јасан став о горе наведеном сценарију, али му је ваљда јасно да Белорусија може у НАТО и ЕУ само ако он оде с власти, јасан је Расмусен.

Подсетимо, Лукашенко се изразито негативно одредио према изградњи америчких и НАТО база на границама Белорусије и Русије, а посебно у Пољској.

Према његовим речима, белоруска војска може, ако буде потребно, ефикасно спречити сваку агресију и сукоб на својој територији.

Нагласио је да Белорусија испунајва све обавезе из споразума о државној заједници с Русијом.

– Ако то не будемо могли учинити, верујте ми, окренут ћемо се Русији да нам гарантује сигурност. До сада није било такве потребе – закључио је Лукашенко.

Након најаве изградње америчке базе у Пољској, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је поручио да Москва и Минск имају војне и техничке могућности да одговоре на распоређивање такве базе у Пољској.

Лукашенко је такође рекао да су Минск и Москва размишљали о адекватном одговору на планове Пољске за распоређивање америчке војне базе на њеној територији.

Поручио је и да ће повећане активности НАТО пакта на белоруским границама присилити Минск да се опскрби бољим оружјем, укључујући пројектиле.

– Ако НАТО настави да нас застрашује на овакав начин, распоређивањем базе „Форт Трумп“ у Пољској или неким другим потезима, требаће нам ефикасније оружје, пре свега пројектили – изјавио је Лукашенко, преноси агенција БелТА.

Лукашенкове изјаве погодиле су Андерса Фогха Расмуссена, који сматра како је неопходно да Лукашенко оде из председничког уреда, да у Белорусији на власт дођу нове, „демократске и прогресивне снаге“, које ће земљу увести у ЕУ и НАТО.

Наравно, ништа није немогуће, али се то може догодити само ако Лукашенко претерано буде кокетирао са Западом па заврши као његов бивши колега Виктор Јанукович у Украјини.

Ипак, за сада је белоруски председник показао да је мудрији од свог бившег украјинског колеге и повремено затопљавање односа са Западом му углавном служи за добијање економских и финансијских уступака од Москве, што знају и у Русији па често дозирају помоћ Белорусији у мери да привреда земље буде одржива.

Ипак, о детаљима војне сарадње Минск и Москва никада не излазе у јавност.

 

Извор: Logicno.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ