Србија

ПОЧИЊЕ НОВИ ПОГРОМ СРБА СА КИМ: Харадинај и Тачи протерују српске монахе са Косова!

Институције тзв. државе Косово прете да ће депортовати свештенике који немају косовска документа, упозорава Епархија рашко-призренска, на чијем је челу владика Теодосије!

На Космету Албанци руше српске светиње, руше српска гробља, најављују формирање војске и прете да ће један гарнизон упутити на север и ту није крај! Премијер и председник такозване државе Косово, Рамуш Харадинај и Хашим Тачи, не престају да атакују на српски народ у јужној српској покрајини! Косовске институције протерују свештенике СПЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У одељењу за миграције при полицији у Приштини монаху М. Ш. из Епархије рашко-призренске поручено је да ће сва свештена лица која немају косовска документа или поседују српска документа тзв. координационе управе бити ускоро депортована са Косова и Метохије.

– Монах М. Ш. пре неколико дана дошао је, на позив МУП Косова, на фотографисање у полицију у Приштину пошто му је речено да му је одобрена трећа по реду боравишна дозвола. По ранијем договору требало је да му издају привремену косовску личну карту са трајањем од пет година, али када је дошао, после неколико сати чекања, појавила су се два полицајца и одвела га иза зграде до кола. Тамо му је саопштено да му је захтев одбијен и то пре месец дана, као и да му је истекао рок за жалбу, па би по закону требало одмах да га депортују – саопштила је канцеларија Епархије рашко-призренске, на чијем је челу владика Теодосије, а која је хитно о свему обавестила и ОЕБС.

Када је монах покушао да мирно објасни да није добио никакво обавештење о одбијању, полицајци су му саопштили да је у међувремену МУП Косова прописао да се са имиграционим српским документима не може аплицирати за продужење боравка. Сутрадан је М. Ш. добио и писмено решење да је његов захтев одбијен и дат му је нови рок од осам дана за жалбу, уз обећање да до њеног решења неће бити депортован са Косова.

– Посебно забрињавајуће је да је монаху М. Ш. речено у полицији да обавести и друга свештена лица која имају документа координационе управе за КиМ да ће бити депортована уколико не поседују редовна документа Србије. Са друге стране, МУП Србије их не издаје грађанима на КиМ, осим ако имају пребивалиште ван покрајине. Треба имати у виду да већина косовских Срба поседује само документа и пасоше координационе управе. Овакав однос косовских институција према Србима који већ годинама живе на КиМ крајње је дискриминаторан и непосредно подстиче на исељавање нашег становништва – саопштила је Епархија.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић објавио је да овакве претње протеривањем не само монаштва већ и свих српских грађана који немају косовска документа представљају директан акт претње етничким чишћењем, што додатно отежава ситуацију за Србе на КиМ.

Ово је иначе седма промена до сада коју косовске институције уводе откад су обећале да ће барем за црквена лица, у складу са Ахтисаријевим Анексом 5, по хитном поступку решавати боравиште за монахе и монахиње који сада живе у косовско-метохијским манастирима.

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ
СРБИЈА ДРЖИ ЕЛЕКТРОМРЕЖУ НА КОСОВУ

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да „Електромрежа Србије“ ипак остаје на КиМ, јер је Европска мрежа оператора преносног система за електричну енергију (ЕНТСО) већином гласова одбила захтев Приштине да преузме електромрежу Србије на северу КиМ.

– Успели смо да издејствујемо једну малу победу, која нама много вреди. Победили смо у ЕНТОС, иако смо мислили да шансе нема. Овог пута нису успели да ураде оно што су планирали у овој енергетској агенцији. ЕНТСО је мање звучан од Интерпола, али за нас и наше грађане на северу је значајнији од Интерпола.

ДРАГОМИР АНЂЕЛКОВИЋ
ПОКУШАЈ ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА

– Приштина третира српске монахе као странце ако нису рођени на КиМ и на тај начин негира Резолуцију 1244. Косово није држава и нема права да се односи према грађанима који нису рођени на његовој територији тако, међународна заједница је дужна да то спречи, иначе није могућ било какав дијалог. Ово је озбиљан притисак и покушај етничког чишћења јер се зна да, кад се протерају српски духовници, и спрски народ иде за њима – истиче Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

НИЈЕ СЈАЈНО НИ У ЦРНОЈ ГОРИ
И МИЛО ЂУКАНОВИЋ ПРАВИ ПРОБЛЕМ СВЕШТЕНИЦИМА

СПЦ наилази на велике проблеме у Црној Гори јер непризната црногорска православна црква покушава, уз дозволу политичког врха, да преотме српске светиње. Митрополиту црногорско-приморском и свештенству забрањено је летос одржавање литургије на темељима Цркве Светог Јована Крститеља на Свачу у Улцињу, док је сам митрополит Амфилохије каменован. Црна Гора недавно је забранила улазак у земљу појединим Србима, међу којима су и књижевници, историчари и правници.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ
АТАК НА СЛОБОДУ ВЕРОИСПОВЕСТИ

Рестриктивно понашање привремених институција самоуправе у Приштини према српској монашкој заједници је атак на слободу вероисповести и притисак на нашу цркву и свештенство. Манастири нису само културно-историјски споменици већ жива места вере која без монаха губе своју праву сврху и нико нема право да поставља неразумне административне препреке – наводи у саопштењу Канцеларија за КиМ, на чијем је челу Марко Ђурић.

 

Извор: Kurir.rs/Jelena Pronić

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ