Србија

Мобилном апликацијом против криминала: Грађани Србије ће дојавама о туђим прљавим пословима моћи да зараде 1.000 долара

Фото: Pixabay.com

“Крајм стоперс” је невладин пројекат који је дао добре резултате у осталим земљама

Специјална апликација за мобилне телефоне “крајм стоперс” помоћу које ће грађани моћи да пријављују туђе прљаве послове почиње у децембру са радом у Србији, пише “Политика”.

Преко ове апликације (Цриме стопперс), која већ више година постоји у свету, грађани ће моћи да доставе информације у вези са криминалом и ако то омогући хапшење криваца, за ту услугу добију новчану накнаду.

Према правилима “крајм стоперса”, сазнања грађана о криминалу се прослеђују надлежним државним органима (МУП, БИА), а ако доведу до разрешења неког кривичног дела, дојављивачима ће бити исплаћена награда. Уобичајен износ је до хиљаду долара, а новац обезбеђује централа “крајм стоперса” из Америке.

Суштина пројекта је у пуној заштити анонимности свих који путем мобилне апликације открију туђе прљаве послове, наводи лист.

Примера ради, када грађанин путем апликације пошаље информацију или фотографију одмах добија повратну поруку и свој “код” преко кога касније прати да ли је добио награду.

Споразум о овој апликацији недавно су склопили београдски Међународни институт за безбедност и америчка асоцијација “Крајм стоперс глобал солушнс”.

Директор овог института Орхан Драгаш каже за “Политику” да је “крајм стоперс” невладин пројекат и додаје да је уверен да ће дати добре резултате у нашој земљи.

– Искуство у Америци, Британији, Западној Европи, Аустралији, свуда где постоје “крајм стоперси”, је беспрекорно. Њихов допринос смањењу криминала је велики. Грађани који дојављују информације су заштићени и не ризикују да постану жртва освете – наводи Драгаш.

Он наглашава да ни новац, ни награде, ни било који други аспект рада “крајм стоперса” нема везе са државом, осим што су њени надлежни органи крајњи корисници информација које ова иницијатива прикупља.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

Loading...