Свет Србија

Дипломата Алијансе: НАТО нема интерес да се шири на Западни Балкан: Са Србијом као са Шведском

Он је навео да НАТО нема интерес да се шири на Западни Балкан

Заменик помоћника генералног секретара НАТО Џејмс Апатурај изјавио је да су односи Србије са Алијансом бољи него што изгледа и да политика војне неутралности и добри односи са Русијом не представљају препреку за даље продубљивање сарадње.

– Искрено, односи Србије и НАТО бољи су него што се то чини просечном човеку. Пуно тога радимо заједно, имамо добар политички дијалог и мислим да људи у Србији виде како се слажу генерални секретар (Јенс Столтенберг) и преседник (Србије Александар) Вучић, али имамо и доста и практично заједничког рада – рекао је Апатурај у интервјуу за Н1.

Он је, говорећи о војној неутралности Србије, казао да нема контрадикторности између добрих односа са НАТО и добрих односа са Русијом.

– Ми ништа не намећемо партнерима. И ја за пример увек узимам Јерменију која је војни савезник Русије, има руске базе, али је добар је и солидан партнер са НАТО, без икаквих проблема. Војна неутралност није у супротности са сарадњом са НАТО, Аустрија и Швајцарску су војно неутралне, али су блиске са нама, Финска и Шведска такође. Заиста, то није проблем за НАТО. Ни неутралност, нити односи са Русијом – оценио је Апатурај

Он је навео да НАТО нема интерес да се шири на Западни Балкан.

– Немамо интерест да се ширимо било где. Оно што јесте наш интерест је да одговоримо на интересе земаља које желе да (нам) се придруже. То је другачија ствар. Ми не тражимо, наша врата су отворена у случају да оне хоће. Зато поштујемо то што Србија не жели да уђе у НАТО. То је одлука Србије и ми с тим немамо проблем. Можемо да радимо у партнерству, као са Шведском – објаснио је Апатурај.

Он је, говорећи о питању Косова и идеји разграничења, рекао да је заједнички став НАТО да је нормализација односа између Београда и Приштине је веома важна, а на питање да ли НАТО подржава формирање Војске Косова, одговорио је да Алијанса нема званичан став о томе.

У вези са мандатом КФОР, Апатурај је казао да ће он наставити да осигурава безбедност на целом Косову све док се тај мандат не промени.

– Док све земље чланице НАТО не признају Косово, не видим како би то било могуће. Тако да процес нормализације између Београда и Приштине није кључан смо за Београд, кључан је и за Приштину уколико жели да оствари своје амбиције. Тако да мора да дође до нормализације. И Београд и Приштина су сад “закључани“ и нема напретка због недостатка нормализације – казао је Апатурај.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ