Регион Србија

КИМ ЏОНГ МИЛО! СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ: Ђукановић прислушкује српске политичаре и свештенике!

Црногорској власти сметају добри односи тамошњих Срба са званичним Београдом, па су их „ставили на мере“. Тако долазе и до важних информација

Црногорска власт, предвођена председником Милом Ђукановићем и премијером Душком Марковићем, прислушкује тамошње истакнуте српске политичаре, свештенике СПЦ и поједине новинаре! Разлог за то су добри односи које те особе имају са званичним Београдом, а на овај начин долазе и до важних информација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, како пише црногорска Борба, у Агенцији за националну безбедност (АНБ) недавно је почело да ради посебно одељење за праћење и прислушкивање поменутих, а таква одлука је донета након захлађења односа између званичног Београда и Подгорице.

– Циљ је да се што више података прикупи прислушкивањем и праћењем свих контаката које политичари, свештенство и новинари остварују са званичницима у Београду. У ту сврху је унутар АНБ инсталирано посебно одељење, привременог карактера, са циљем праћења политичких неистомишљеника. Очигледно је да је део опозиције стављен под контролу, али да контроли измичу сви они који имају добре контакте са Београдом, што је режим препознао као опасност – пише Борба и додаје:

– Након све очигледнијег захлађења односа између два државна руководства, због отвореног мешања Црне Горе у унутрашње ствари Србије (Косово и Санџак), као и дешавањима у вези с обележавањем „Олује“ и Подгоричке скупштине, безбедносне службе подигнуте су на највећи ниво. Режим у Подгорици покушава да спречи сваки могући српски договор у Црној Гори, зато се прати телефонска комуникација свих оних за које је служба проценила да имају контакт са Београдом. На тај начин желе да дођу до што више информација, да би припремили стратегију.

Марко Милачић, председник странке Права Црна Гора, каже за Курир да је ухођење постало манир којим се влада у Подгорици. Оцењује да је ово прворазредни скандал, али и подсећа да је Марковић био директор АНБ, па није чудно да се овако поступа.

– Овакве ствари се, наравно, раде уз знање Ђукановића, он је на челу овога. Ово је наставак антисрпске кампање, а позадина је чињеница да црногорска власт жели да уништи најозбиљнију препреку у својим криминогеним наумима, а то је, пре свега, СПЦ у Црној Гори. Иначе, већина Ђукановићевих гласача верује СПЦ, одлазе у цркву, али увече, јер их је срамота током дана. Тако да ме не би чудило да исти они који ујутру прислушкују увече иду на исповест.

Ко је на списку
Амфилохије, Мандић…

О именима која су „на мерама“ само се спекулише, а познаваоци прилика кажу да су ту највероватније опозициони политичари Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Марко Милачић… Такође, врло вероватно се прислушкује и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Владе Радуловић
Плаше се губитка власти
Аналитичар Владе Радуловић оцењује за Курир да у последње време тензије између Црне Горе и Србије расту онолико колико расте и страх Подгорице од губитка власти:
– Они у српским националним круговима виде изузетно јак фактор угрожавања њихове позиције, што правдају „српским покушајем удара на њихову државност и суверенитет“. Суштина је у томе да се упирањем прста у Србију прикупе додатни политички поени и „подигне свест грађана о опасности губитка државе“, као и да се оспори и дискредитује опозиција у Црној Гори, која, по њиховом сценарију, представља „продужену руку Београда“.

Провокације из Црне Горе
1. Мило пали Санџак
Агенти британске обавештајне службе који делују у Црној Гори праве од Санџака ново жариште, јер желе ту да створе републику Санџак и дестабилизују Балкан. У све је умешан и Мило Ђукановић, писали су медији ових дана.

2. Црногорски пуковник славио протеривање Срба
Црна Гора у августу је у Хрватску на прославу „Олује“, током које је 1995. протерано 250.000 Срба, послала пуковника Ивана Машуловића, официра црногорске војске, што је био директан прст у око Србији.

3. Забрањен улазак академику и историчару
Званична Црна Гора недавно је српском патријарху Иринеју замало забранила улазак у ту земљу. Ипак, од тога је одустала, али је касније ускратила гостопримство академику Матији Бећковићу и историчару Чедомиру Антићу.

 

Извор Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ