Србија

Приштина кренула у офанзиву за добијање признања од Шпаније: Користе специјалну тактику преко пословних људи

За косовске власти важно је нормализовати или барем побољшати односе са Шпанијом у наредним месецима

Оштро противљење Шпаније, као једне од најмоћнијих чланица Европске уније која се противи формалном признању независности Косова, те и даље блокира покушај пријема у ЕУ, УН или Интерпол, озбиљно ремети планове званичне Приштине. Зато је Влада ове непризнате државе покренула кампању за јачање економских веза са Шпанијом, како би их навела да промене одлуку и признају независност Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Може ли овај потез Приштине довести до тога да Шпанија промени свој став о непризнавању независности Косова и промене политике према територијалном суверенитету Србије?

За косовске власти важно је нормализовати или барем побољшати односе са Шпанијом у наредним месецима, због чега су кренули у дискретну дипломатску офанзиву а први корак је већ начињен када су прошле недеље у Приштини примили неколико шпанских привредника из Мадрида како би их подстакли да инвестирају, преноси шпански портал Ел Цонфиденциал.

Укупно 15 малих и средњих предузећа из различитих сектора, произвођач обуће за децу у Толедо, технолошка компанија, месна компанија, компанија за расвету, винарија… боравили су у Приштини, а Пословни савез Косова је организовао састанке између њих и председника послодаваца Косова и министра трговине, Ендрита Шала.

Geplaatst door Endrit Shala op Dinsdag 6 november 2018

Предузетницима је речено да Косово нуди огромне могућности за улагање и да је у последњој деценији упркос неизвесности ушло више милиона евра страних инвестиција, наводи портал, позивајући се на дипломатске изворе.

Они су пренели поруку шпанским привредницима да Косово никад неће подржати каталонске сепаратисте, да косовска влада одбацује било какво поређење са Каталонијом и означава раздаљине покретом каталонске независности.

– Рекли су нам да су заинтересовани за приступ Шпанији, да подржавају владу Мадрида, да немају шта да кажу о Каталонији и да су свесни да не постоје могуће паралеле јер у Шпанији није било мучења, репресије или било шта слично ономе што су они доживели. Стога они очекују сарадњу Шпаније и очекују промену статуса шпанске владе – објаснили су чланови делегације.

После година блокаде преговора, оцењује се да је постигнут значајан напредак у преговорима, а Београд и Приштина имају могућност да реше вишедеценијски проблем једном за свагда.

Политички аналитичар и председник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић каже да овај потез не мора да буде директно повезан са покушајем Приштине да јачањем економске сарадње наведе Шпанију да промени став о независном Косову.

– Ако неко долази да гледа, не значи да ће и да купи и инвестира, а ако се већ улаже , то значи да они рачунају да неће доћи у сукоб са својом државом. Бизнис натера политичаре, ако не да промене одлуку онда бар да се адаптирају – рекао је он за Телеграф.

Он је објаснио да једно не повлачи друго и подсетио да је Грчка, која није признала независност Косова, отворила Канцеларију за трговинску сарадњу у Атини, а отвориће и представништво у Приштини. Међутим, уколико дође до повезивања на пословном плану, може да буде утицаја или да шпанска влада толерише и због потреба тих људи и задужи неку амбасаду у Србији да им даје конзуларне послове и уђе у односе са Косовом или да чак дође до промене политике.

– Ми сад говоримо о једном периоду пред европске изборе после чега су могуће озбиљне промене у односу према косовском питању и што се тиче преговарача, а и оних држава које је не признају. Шпанија је сада суочена са жестоким покретом у Каталонији. На то се може реаговати као што је Рахој и да се изазове све већа лавина или може да почне да се понаша као децентрализована федерација. То онда не искључучује да она прихвата постојање региона који не признаје у пуном капацитету – изјавио је он за наш портал.

Не мора да буде директно повезано, али индиректно јесте, јер ниједан пословни човек неће улагати тамо где је неизвесно и један од фактора неизвесности је ако ваша држава не признаје ту државу као независну, то значи да немате конзуларну и другу заштиту.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ