Србија

ВУЧИЋ: Може Тачи да јури Путина колико хоће, РУСИЈА НИКАД НЕЋЕ ПРИЗНАТИ КОСОВО!

Председник Србије Александар Вучић након састанка са председником грчке Нове демократије Киријакосом Мицотакисом, обратио се медијима, после чега је одговарао на новинарска питања

Одговрајући на питања новинара Вучић је рекао да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен када се Приштина буде понашала цивилизовано.

– Дијалог ће бити настављен. Ми никога не уцењујемо, остаје нам тешка борба у вези пријема Косова у Интерпол. Велики је притисак и на земље које нису признале Косово, да гласају за њихов улазак. Ми немамо моћне спонзоре, уздамо се „у се и своје кљусе“ – рекао је председник.

Како додаје, у Паризу је на располагању имао четворо људи, а неки други су водили по четири члана обезбеђења и делегацијама по 50 људи.

– Они га имају, јер имају спољни прираст. Нас је трећа Призренска лига формирана у Њујорку коштала него прва и друга – казао је Вучић.

Председник је прокоментарисао Тачијев сусрет са Путином у Паризу.

Нисмо одушевљени сваком фотографијом, али свако има своју политику и позицију, као што је има и Србија, поручио је данас председник Александар Вучић поводом фотографије на којој се у Паризу рукују руски председник Владимир Путин и косовси председник Хашим Тачи.

– Може Тачи да јури Путина колико хоће, али неће добити подршку за било шта с чиме се Србија не сагласи – рекао је Вучић на прес конференцији и истакао да смо у овом тренутку „много далеко од усаглашавања“.

Навео је да као што Русија има своје интересе, имају их и САД.

– То што се ја видим са Трампом не значи да ће САД да промени мишљење о Косову, као што га неће променти ни то што је Трамп рекао да су Срби велики народ – приметио је председник Вучић.

Тако је уверен да ни Русија неће мењати позицију и да ће, као и до сада, бити уз Србију.

За фотографју Путина и Тачија је рекао да не зна када је направљена у Паризу, где је јуче одржана церемонија поводом 100 година примирја у Првом светском рату, али зна како је Путин реаговао на самој церемонији када је схватио са ким се рукује.

А поводом Тачијевих навода о том разговору, рекао је:

– Није то моја ствар. То је питање за Русију и за Приштину. Није на нама да водимо рачуна шта ће да ради велика сила као што је Русија, није на мени ни да кукам… – рекао је Вучић.

– Не верујем да је Путину увек лако, упркос чињеници да ЕУ де факто подржава независност Косова, а да се ми налазимо на европском путу. Није му лако. Нисмо одушевљени сваком фотографијом. У политици нема љубави, већ само интереса – поручио је Вучић.

Русија је, истакао је, наш пријатељ, са Русијом имамо добре односе и имаћемо још боље односе.

Навео је да руски председник Путин долази у Србију у јануару идуће године, а да никад неће отићи у Приштину.

У децемрбу, додаје, у Србију долази и француски председник Емануел Макрон, који, нагласио је, такође неће отићи у Приштину.

Истакао је да у Србију долазе и кинески председник и премијер и председник Израела, као и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и други људи, са различитих страна света.

– Питају ме како могу да познајем Орбана и Сороша. Могу, то је највећа похвала српској политици, јер је успела да извуче највише на различитим станама света – поручио је Вучић.

– Није истина да је распоред седења у Паризу био по абецедном реду, то је политичка одлука. Али ми значи и извињење амбасадора Мондолинија. Кад се било који западни амбасадор због нечега извинио – додао је председник.

Како додаје, пензионери су данас добили увећање пензије.

– Наша економија напредује. Имате чувену машину Јавни дуг сат, а да за Србију тај сат не ради јер се не задужује – истакао је Вучић.

Упитан о европској војсци Вучић је рекао да је наш посао да имамо нашу војску све снажнију и нашу земљу све снажнију.

– Треба да јачамо своје капацитете на сваком пољу. Честитам Војсци Србије јер су људи могли да виде огромну разлику него у претходним годинама. Имамо наша оклопна возила, произведена у Србији, наручили смо нове беспилотне летелице из Кине. То смо могли да урадимо када смо економски оснажили своју земљу. Неки раније су много крали и гледали шта ће новинари да напишу – оценио је Вучић.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ