Србија

АЛБАНЦИ У ФРЦИ! Косово крвавим новцем јури подршку за Интерпол! Потрошили 15 милиона долара! Поклонили 6 аутомобила!

Мутно Албанци тврде да су за лобирање дали 1,2 милиона долара, али истина је да су дали десет пута више. Паре су обезбеђене од трговине дрогом и људима, тврде саговорници Курира

Косово је дало чак десет до петнаест милиона долара за лобирање за пријем у Интерпол, а реч је о новцу стеченом криминалним активностима – трговином наркотицима и људима, кажу саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Дубаију ће се од 18. до 21. новембра одржати заседање Генералне скупштине Интерпола, а како су до сада два пута „извисили“ за пријем, Албанци су уложили озбиљан новац у лобирање. Иако је тзв. влада Косова саопштила да су дали 1,2 милиона долара за лобирање за овај подухват, саговорници нашег листа оцењују да је сума далеко, далеко већа.

Поклонили шест аутомобила

Безбедносни аналитичар Орхан Драгаш каже да Албанци заправо улажу баснословне суме – милионе долара у лобирање за пријем у ову организацију.

– Очигледно је да Приштина не жали да за ову операцију потроши колико год је потребно да би остварила циљ, убеђен сам да је то много више од 1,2 милиона долара – каже Драгаш. Додаје да је аргументација Србије против пријема Косова изузетно јака, али да се ипак мора имати у виду да власти у Приштини имају уз себе веома моћне савезнике по овом питању.

Бивши оперативац ДБ Божо Спасић каже да су Албанци, поред новца, поклонили шест аутомобила за потребе Интерпола, те да су они касније распоређени земљама које немају могућности да их купе.

– Косово је досад потрошило 10 до 15 милиона долара на лобирање. Шаљу новац и за долазак делегата 10 дана раније, све им плаћају, укључујући и ексклузивне хотеле. Дају донације у виду скупоцених поклона, махом сатова. За то се користи прљави новац, новац од дроге, шверца људи и шверца цигарета. Највише новца је отишло у САД, јер се одатле највише и лобира да се Косово прими у Интерпол.

Неће им проћи

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже за Курир да велики број држава засад не подржава чланство Косова у Интерполу.

– Ипак, неке владе и њихови представници не могу да остану имуни на велики новац. Чињеница је да би пријем Косова угрозио међународну безбедност, то би била велика грешка – каже Дачић.

Подсетимо, и председник Србије Александар Вучић је пре неколико дана казао да Приштина, нажалост, има двотрећинску подршку за пријем у ову организацију. Вучић је казао да немачка подршка Косову за чланство у Интерполу није спорна и да Косово има двотрећинску већину, а однос је отприлике 98 према 43 у њихову корист.

Број

87. седница ГС Интерпола одржава се од 18. до 21. новембра
192 чланице има Интерпол

Тезе
– Извршни одбор Интерпола одлучио је да укључи захтев за пријем Косова у нацрт привременог дневног реда
– Ово је 87. седница ГС Интерпола
– Заседање ће се одржати у Дубаију, УАЕ
– Заседање ће се одржати од 18. до 21. новембра 2018.
– Интерпол представљају полицијске снаге из 192 земље
– Косово покушало да се придружи Интерполу 2016, али је тај покушај пропао
– Косово је 2017. одлучило да повуче своју кандидатуру
– Потребна је 2/3 већина гласова присутних чланица Скупштине за улазак у организацију

СТАВ

Министар Небојша Стефановић за Курир
Пријем Косова би угрозио светску безбедност

Министар унутрашњи послова Небојша Стефановић каже за Курир да је Србија ангажовала максимум својих политичких и дипломатских ресурса да увери што већи број чланица УН да је пријем Косова у Интерпол недопустив.
– Великом броју држава предочили смо да је таква одлука немогућа, супротна прописима самог Интерпола, као и УН, и да би политички и безбедносно угрозила стабилност међународног поретка. Сматрамо да је предстојећа седница Генералне скупштине Интерпола у Дубаију и спречавање тзв. државе Косово да приступи тој организацији изузетно важан догађај са становишта наших националних интереса, али и тест за виталност међународног поретка и неких његових кључних организација, какве су УН и Интерпол – наводи Стефановић и додаје:

– Не можемо са сигурношћу да кажемо како ће изгледати гласање на седници Генералне скупштине Интерпола, али потпуно смо уверени у снагу наших аргумента, као и чињеницу да смо свуда где смо се обратили, а то су десетине влада широм света, добили разумевање и подршку за наше ставове. Морамо имати у виду да на међународној сцени јаки аргументи и поштовање темељних споразума, нажалост, не морају увек бити довољни. Морамо имати у виду и да позицију Приштине подржавају многе од најутицајнијих земаља света и да ће се један број чланица УН једноставно приклонити том утицају, не марећи много за штету коју би потенцијално чланство тзв. државе Косово нанело и Интерполу и УН и међународној безбедности.

 

Извор: Kurir.rs/Katarina Blagović

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ