Свет

АМЕРИ ПОРУЧИЛИ ПУТИНУ! ИМАМО ЧИМЕ ДА ЗАУСТАВИМО „СЕВЕРНИ ТОК 2“ И ТО ЋЕМО УЧИНИТИ: Свет на ивици рата!

Вашингтон располаже средствима за заустављање имплементације пројекта „Северни ток 2“, изјавио је амерички амбасадор у ЕУ Гордон Сандленд. Према његовим речима, пројекат гасовода је геополитички, те да ће довести ЕУ у рањиву позицију, преносе РИА Новости

Када су Европљани рањиви и Сједињене Државе постају рањиве. Не желимо да се гас због кризе искључује зими, рекао је Сандленд објашњавајући позицију Вашингтона у Бриселу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је приметио да Сједињене Државе не желе да европљани буду у овој ситуацији.

– Ако ЕУ не схвати ову логику, онда амерички председник може користити и многа друга средства која имамо на располагању. Нећу сада наводити средства која би зауставила овај пројекат – рекао је амбасадор.

Према његовим речима, Сједињене Државе „имају пуно начина“.

– Још их нисмо искористили да зауставимо имплементацију – додао је Сандленд, нагласивши да, према његовим проценама, све више европљана верује да ће зависност од руског гаса бити погрешна одлука.

„Северни ток 2“ предвиђа изградњу гасовода са два крака, капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке. Сједињене Државе и Украјина се противе овом пројекту, као и балтичке земље.

Владимир Путин је напоменуо да амерички лидер Доналд Трамп у Европи тражи интересе америчког бизниса за снабдевањем гасом.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је у више наврата нагласила да Берлин види пројекат „Северни ток 2“ као комерцијални, али се истовремено залаже за очување транзита руског гаса преко Украјине.

Руска страна је такође више пута саопштила да је пројекат „Северни ток 2“ потпуно комерцијални и конкурентан, те је указала да гасовод не подразумева укидање транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

Погледајте и зашто Немачка снажно подржава изградњу Северног тока 2 и ко је све укључен у његову иозградњу.

Извор: Vostok

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ