Србија

Брнабић: Меркелова је често „гасила пожаре“ које ми нисмо могли

Премијерка Ана Брнабић, која ће вечерас у оквиру посете Немачкој присуствовати свечаној вечери у организацији „Зидојче цајтунга“, где ће се обратити и Ангела Меркел, каже да ће то бити прилика да разговара са немачком канцеларком о различитим питањима.

Брнабић је рекла да ће Меркеловој захвалити за сву подршку коју Немачка пружа Србији, али разговарати са њом и о питању Косова и Метохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ја ћу њој, пре свега, захвалити за подршку коју Немачка пружа Србији и нашим евроинтеграцијама, за сво поверење које немачке компаније имају према Србији, јер су важан промотер Србије – рекла је Брнабић након састанка у Савезном удружењу немачких привредних комора у Берлину.

Како је рекла, сугурно ће са Меркеловом разговарати и о Косову и Метохији, свесна да се разликује оно што Србија и Немачка мисле о томе шта би могло да буде решење за дугорочну нормализацију односа Београда и Прриштине.

– Али, Немачка је увек била конструктиван партнер и разговараћемо о томе, и видећемо како можемо и овде да приближимо наше ставове – рекла је Брнабић.

На питање да ли најављено повлачење Меркелове 2021. године може да нанесе штету евроинтеграцијама Србије, Брнабић је рекла да може, јер је Меркелова била особа која се бавила Западним Балканом, иницирала Берлински процес и регионално повезивање.

– То нам је пуно значило. Често је Немачка гасила неке пожаре, које ми нисмо могли да угасимо – подвукла је Брнабић.

Додала је да је за њу лично важно што је њена посета Немачкој и политичка и економска и медијска, будући да учествује на конференцији Зидојче цајтунга, те да се обратила на форуму Фондације Конрад Аденауер и присуствовала радном доручку Фондације Кербер, где је разговарала и са људима из немачког Министарства спољних послова и кабинета Ангеле Меркел.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ