Регион Србија

ЦРНОГОРСКИ ПОКРЕТ НЕ ОДУСТАЈЕ: Траже од Србије да плати одштету за „злочиначку анексију“

Црногорски покрет и званично припремио иницијативу за обрачун и надокнаду нанете штете. ЦП: Након сређених међусобних рачуна, могло би да се успостави узајамно поверење

ГОТОВА је иницијатива Црногорског покрета којом се тражи од црногорских и српских власти да оснују комисију која ће се бавити обрачуном и надокнадом штете у Црној Гори узрокованом „непријатељским односом Србије у Првом светском рату и анексијом 1918“. Њено усвајање заказано је за среду вече на скупу Покрета у Подгорици, а биће упућена председницима држава, влада и скупштина Црне Горе и Србије, Српској православној цркви, Српској академији наука и уметности и Матици српској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наша земља, наследница оштећене краљевине, потоње Социјалистиче Републике Црне Горе, таквом документу треба да да снагу државног акта, и затражи наплату и надокнаду обрачунатих штета, од државе Србије, наследнице оних адреса које су их и узроковале. Од државе Србије очекујемо да чланством у таквој комисији да допринос утврђивању њених размера и укупног износа – наводи се у иницијативи.

У ЦП наводе да је „непријатељски однос Србије према Црној Гори током Првог светског рата и брутални злочиначки и незаконити акт анексије, проузроковао велике несреће у Црној Гори“.

– Тек након сређених међусобних рачуна, који су из тога происходили и происходе, стекли би се услови да се успостави међусобно поверење, коначно разорено анексијом 1918. Уколико се високе адресе из Србије и Црне Горе не одазову овој иницијативи, Црногорски покрет ће подстаћи оснивање такве независне комисије, и подржавати њен рад, који је у интересу обе државе – сматрају у Покрету. – Акти на којима се темељило њихово деловање, деловање Привременога централнога одбора, Извршнога одбора и по којима је одлучивала такозвана Велика народна скупштина су незаконити и донесени су од незаконитих органа које није познавао уставни поредак Црне Горе. Као такви су ништавни, а последице подложне ревизији, и с њом у вези утврђивању штета насталих из таквих аката.

У овом документу истичу да је Црна Гора у Великом рату изгубила 63.000 становника, или 25 одсто становништва. Подсећају да је пред крај рата, у октобру 1918. председник Владе Србије Никола Пашић издао наредбу министру војске, „којом му наређује да не часи, него да организује снаге, са задатком да продру у Црну Гору, дигну народ, проћерају аустроугарску војску и прогласи сједињење са Србијом“ и да је на темељу тог наређења формирана јединица за „продор у Црну Гору“. Тврде да су самоорганизоване црногорске јединице, пре уласка српских трупа, већ ослободиле територију Црне Горе од аустроугарске окупације, а да је последњи аустроугарски војник напустио земљу 4. новембра 1918.

– Повратак краља и владе из егзила и успостављање редовног поретка у земљи, спречено је, такође, силом окупационе српске војске – поручују из ЦП.

НОВИ ПРЕДЛОЗИ
НА скупу ЦП очекује се усвајање Декларације о решавању статуса ЦПЦ, укидањем Александровог акта о уједињењу цркава и хитном доношењу закона о слободи вероисповести. Ту је и иницијатива за доношење закона који забрањује величање датума и догађаја из црногорске прошлости, и особа повезаних с њима, а који су у вези са сломом државне независности и сарадњом с окупаторима. Као и да се пренесу земни остаци чланова династије Петровић из иностранства на Цетиње.

 

Извор: novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ