Свет Србија

ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ – АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА: Затражен хитан састанак СБ УН иза затворених врата! ЦЕО СВЕТ СЕ НАЛАЗИ ПРЕД ХАОСОМ

Кувајт и Боливија затражили су да се одржи хитан састанак Савета безбедности УН на коме би се разговарало о ескалацији насиља у појасу Газе.

Дипломате су рекле да су Кувајт, који представља арапске земље у СБ УН, и Боливија затражили да се састанак иза затворених врата одржи данас.

Хамас и друге палестинске наоружане организације су нешто раније објавиле да је прекид ватре с Израелом постигнут индиректно, захваљујући посредовању Египта, после најозбиљнијег сукоба две стране од рата 2014. године. Израел то није потврдио.

Израелска војска и Хамас ратовали су три пута од 2008. године, а најновија ескалација насиља од понедељка по подне и данас је запретила да прерасте у нови велики сукоб на палестинској територији под блокадом између Египта, Израела и Средоземног мора.

За дан је погинуло најмање седам Палестинаца и 26 их је рањено у појасу Газе у израелској одмазди за ракетирање.

У Израелу је погинуо један палестински радник са Западне обале, када је ракета из Газе погодила стамбену зграду на југу близу границе с Газом.

Десетине људи у Израелу је рањено у експлозији ракета и минобацачких пројектила.

 

Извор: B92

Loading...