Регион

БИВШИ ПРЕМИЈЕР У БЕКСТВУ! МАКЕДОНИЈА ЋЕ ТРАЖИТИ ИЗРУЧЕЊЕ ГРУЕВСКОГ: Очекујемо да Мађарска неће штитити криминалце!

Македонске власти су саопштиле да ће тражити изручење бившег премијера Николе Груевског, који је побегао у Мађарску.

Министарство правде ради на попуњавању потребне документације о екстрадицији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Македоније Зоран Заев рекао је да очекује од Мађарске да делује по већ објављеном међународном налогу за хапшење који подразумева изручење Груевског.

„Очекујемо да ће Мађарска бити пример и да неће штитити криминалце који су нанели штету грађанима Републике Македоније. Који би био мотив за нас, као кандидата за чланство у Унији, уколико држава чланица ЕУ буде уточиште криминалцима и не поштује међународно право,“ рекао је Заев.

Из кабинета мађарског премијера Виктора Орбана потврђено је да мађарске власти разматрају захтев за азил бившег премијера Николе Груевског.

„Канцеларија за имиграције ће спровести процедуру за азил у складу с мађарским и међународним правом“, саопштила је канцеларије премијера и додала да је Мађарска партнер у међународним односима са садашњом владом у Скопљу и да не намерава да се меша у њена унутрашња питања.

Канцеларија премијера Виктора Орбана, који је раније подржавао Груевског и противљење споразуму о имену с Грчком, додала је да захтев за азил бившег мађарског премијера сматра искључиво правним питањем.

Груевски, којем је суд прошле године одузео приватни и дипломатски пасош, побегао је у Мађарску како би избегао издржавање казне од две године затвора на колико је осуђен због незаконите набавке луксузног Мерцедеса док је био премијер.

 

Извор: Kurir.rs/ Sloboden pečat

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ