Регион Србија

Ловачка авијација „гура“ Војску Србије! Хрвати „потонули“, Бугари расту: Ко има најјачу војску на Балкану?

Сајт “Global fire power” доноси листу најјачих армија света: Ко је најснажнији у региону?

Историја нас учи да је Балкан, нажалост, одувек био буре барута. Зато се са великом пажњом прате потези сваке државе. Ових дана очи региона су упрте у Србију, због велике војне вежбе која је одржана протеклог викенда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нико у региону не може да се пореди са Војском Србије – изјавио је председник Србије Александар Вучић, након што је присуствовао војној вежби „Век победника“, која је између осталог изведена на Пасуљанским ливадама и Пештеру. Он је најавио нова улагања у Војску Србије, како у наоружању и опреми, тако и у подизању стандарда њених припадника.

А, какав је однос снага на брдовитом Балкану? Сајт “Global fire power” доноси статистику која ће вас сигурно изненадити, али и која ће већ наредне години сигурно морати да се ревидира, када буде стигло ново наоружање за Војску Србије.

Према рангирању на овом сајту од укупно 136 држава, из земаља региона најбоље је рангирана Грчка на 28. месту, следи Румунија на 40. месту, а затим Мађарска и Бугарска на 57. и 60. месту. Хрвати су на 72. месту, док је наша земља на 78. месту.

Слабије рангирани од нас Албанија (86.), Словенија (92.), Македонија (118.), Црна Гора (121.) и Босна и Херцеговина (124.).

Треба поменути да су Црногорци први пут на овој листи, и да су се на овој позицији нашли на месту БиХ, која је у односу на прошлу годину забележила пад.

И региона су пад забележили и Хрвати, који су 2017. године по снази били седамдесетдруги, док су сви други напредовали, највише Словенија – за чак 21 место.

Напредовала је и Србија, за 5 места.

Иначе, „Глобал фире поwер“ за прављење листе користи више од 55 појединачних фактора како би одредио индекс одређене државе. Рангирање се не ослања искључиво на укупни број оружја доступних било којој једној земљи, вец́ се фокусира на разноврсност оружја. Такође, нуклеарне бомбе нису узете у обзир, али нуклеарне силе добијају бонус.

Географски фактори, логистичка флексибилност, природни ресурси и домац́а индустрија су утицајни фактори. Укупна расположива радна снага је кључно питање јер утиче на расположиво особље и индустрију. У обзир се узима и финансијска стабилност, као и здравље нације.

НАТО савезници добијају благи бонус због теоријске размена ратних материјала, тако да не чуди што су чланице Алијансе из региона забележиле напредак. Сви осим Хрватске.

Војни аналитичар Александар Радић за Телеграф.рс каже да показатељи који се користе за израду листе нису превише стручни.

– То је клопка, када се само статистички изражава нека могућност оружаних снага. Сви су сада у процесу модернизације. Ако на пример имате четири авиона, па подигнеш број на 10 авиона, то је теоретски већи потенцијал, али само теоретски. То не говори о исправности тих авиона, мотивисаности и инсипираности људи. Зато су те таблице замка – напоменуо је Радић.

Он истиче да је скок Србије управо условљен модернизацијом Војске.

– Потписан је низ уговор, још више њих је најављено. Али, ако говоримо о процентима, повећан је број авиона ловачке авијације (мигови 29), а биће набављени и нови хеликоптери – објаснио је војни аналитичар напредак Србије.

Судећи по најавама ова листа ће већ наредне године морати да се коригује. Наиме, председник Србије Александар Вучић је најавио у суботу нова улагања у Војску Србије, како у наоружању и опреми, тако и у подизању стандарда њених припадника.

– Данас их је летело осам (мигова 29), имамо их 10, а до краја марта 2019. Србија ће их имати укупно 14 у свом саставу – изјавио је Вучић.

Он је указао на потребу даљег јачања ратног ваздухопловства, а нарочито противваздухопловне одбране, али и додао и да очекујемо још оклопних возила и тенкова из споразума са Руском Федерацијом, али и да радимо на нашим оклопњацима, те навео да је данас дејствовао и „Лазар 3“.

– Много тога сте могли сада да видите, а много тога ћете моћи тек да видите у будућности. Стиже девет нових хеликоптера Х149, четири МИ35, и три МИ17. МИ 35 неки називају ђавоље кочије, али када оне обезбеђују оне ће за наш народ бити један од најбољих хеликоптера – казао је он.

Он је подвукао да се морају појачати офанзивне могућности војске и указао да предност има онај ко је за таква дејства оспособљенији.

Најбитнија вест, како је Вучић изјавио, је да је Србија купила наоружане беспилотне летелице кинеске производње.

Како је рекао, у питању су „летелице тежине 750 килограма, могу летети на 5 километара висине, у питању су 2 батерије по 3 летелице укупне вредности 30 милиона долара“.

На питање где је ВС војска у односу на оне у региону Вучић је рекао да се, осим војске Румуније, која има много већу војску, нико у региону не може поредити са нама.

– Ми и Мађари смо ту негде, а остали далеко иза – рекао је председник Србије.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ