Србија

МАКРОН НАМ ДОНОСИ РАКЕТЕ МИСТРАЛ: На помолу озбиљна војно-техничка сарадња Србије и Француске!

Током посете француског председника Београду биће постигнут договор о испоруци оружја. То су преносне ракете домета 6.000 метара, намењене за рушење авиона и хеликоптера

Председник Србије Александар Вучић преговараће са председником Француске Емануелом Макроном о куповини противавионског ракетног система ‘Мистрал’, потврђено је Информеру у више одлично обавештених дипломатских извора. Могућност склапања војно-техничког споразума наше две земље биће једна од главних тема током предстојеће Макронове посете Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

‘Мистрал’ су преносне ракете домета 6.000 метара са самонавођеном инфрацрвеном главом и намењене су за рушење авиона и хеликоптера, а могу се испаљивати ‘са рамена’, али и искористити за опремање борбених возила. Према речима стручњака, овај систем поседује гарантовану прецизност од 97 одсто, а има брзину од 800 метара у секунди. Поседују га већ Аустрија, Мађарска, Белгија, Бразил, Финска, Француска, Норвешка, Шпанија…

Вучић потврдио причу

Финални договор о набавци модерног ракетног система за Војску Србије могао би да буде постигнут већ почетком децембра, током посете Макрона Србији. Тиме би наша армија додатно оснажила и обновила ПВО капацитете у сегменту у који је деценијама био запостављен.

Шта је ‘Мистрал’
‘Мистрал’ је лаки преносиви дигитални ракетни систем малог домета, који поседује пасивно инфрацрвено самонавођење.

Има домет шест километара по даљини и три до четири километра по висини, уз брзину ракете од 2,6 маха.

За дејствовање требају два ‘послужиоца’. Један носи лансер ракете и то је стрелац, а други постоље и то је командир.

‘Мистрал’ се може монтирати на возило или пловило.

Уведен је у употребу 1989. и од тада усавршаван.

Уведен је у армије 27 земаља, а до сада је произведено око 16.000 ракета.

– Разговараћу са Макроном о ‘Мистралу’ – потврдио је председник Вучић, али није хтео да говори о детаљима. Он је, подсетимо, о набавци ових ракета говорио и током војне вежбе у суботу на Пештеру.

Председник је јуче рекао и да се планирају нова улагања у одбрамбене капацитете наше земље и потврдио да је у плану проширење војне сарадње и са Кином, о чему је и Информер први писао.

– За Војску Србије ће из Кине бити купљене беспилотне летелице у вредности од 30 милиона долара. Верујем да ћемо добити још нешто из Кине, нешто добити а нешто платити, али то ћу да кажем тек када добијем потврду од председника те земље. Честитам припадницима Војске Србије на успешно одржаној вежби поводом 100. годишњице победе у Првом светском рату. Могли сте да видите колика је велика разлика направљена у односу на стање од пре пет година. Био сам министар одбране и знам шта сам наследио. Један авион у стању распада. А сада нам је летело осам ‘мигова’. Не у хангару, летело је осам. Да не причам о униформама, о пројекту опремања, о заштитној опреми, пушкама, о домаћим транспортерима или хаубицама… – истакао је Вучић.

Шта све набавља Србија

* 4 јуришна хеликоптера Ми-35
* 3 хеликоптера Ми-17
* Беспилотне летелице из Кине
* Кинески ПВО систем ФК-3

Анализирајући нове набавке за српску војску, спољнополитички коментатор ‘Политике’ Мирослав Лазански каже да би куповина ‘Мистрала’ била и те како добродошла.

– То је ракета која би нам добро дошла за трупну ПВО одбрану. Уколико Французи реше да нам их продају, оне би биле смештене на систему ‘Пасарс-Терминатор’ у комбинацији са топом 40 мм ‘Бофорс’. Набавка ‘Мистрала’ би била значајна за нашу ПВО одбрану, која је дуго занемаривана. Ипак, тешко ће ићи преговори с Французима, јер су ограничени неким НАТО рестрикцијама у продаји ракета савремене технологије. Али после овог скандала у Паризу, можда нам учине у име извињења… – сматра Лазански.

Спецификације ‘Мистрала’
* Лака преносива ракета тежине око 3 кг
* Тежина са постољем је око 19,6 килограма
* Ракета са пасивним самонавођењем
* Домет 6 км по даљини и 3-4 км по висини
* Ракете ‘Мистрал’ користе 27 земаља света
* Брзина ракете је око 800 метара у секунди
* Доказана ефикасност му је 97 посто

Занимљиво из више углова

С друге стране, Петар Војиновић, уредник портала ‘Танго сиx’, оцењује да је ова набавка интересантна из више углова.

– Евентуална набавка ПВО система кратког домета ‘Мистрал’ интересантна је из више углова. Актуелна власт оптуживала је претходну да је сличне системе совјетске производње, њих око 1.200, уништила наводно по налогу САД. Ако се посматра угао разноврсности земаља из којих набављамо наоружање, интересантно је да је ‘Мистрал’ француске производње, прецизније компаније МБДА. Уз потврду председника да ћемо купити кинеске борбене беспилотне летелице, Србија део свог буџета диверсификује од Русије у већем степену него раније – оцењује Војиновић.

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ