Регион

ОГЛАСИЛА СЕ МАЂАРСКА ПОВОДОМ МАКЕДОНИЈЕ И „СЛУЧАЈА ГРУЕВСКИ“: Орбан повукао изненађујући потез!?

Мађарска је саопштила да је бивши македонски премијер Никола Груевски тражио политички азил пошто је побегао из Македоније да би избегао затвор.

Мађарска новинска агенција МТИ пренела је да су мађарске власти омогућиле Груевском, који треба да одслужи казну од две године затвора, да поднесе захтев за азил.

Канцеларија за имиграције ће спровести процедуру за азил у складу с мађарским и међународним правом, саопштила је канцеларије премијера и додала да је Мађарска партнер у међународним односима са садашњом владом у Скупљу и да не намерава да се меша у њена унутрашња питања.

Мађарска новинска агенција МТИ пренела је да су мађарске власти омогућиле Груевском да поднесе захтев за азил.

Канцеларија премијера Виктора Орбана, који је раније подржавао Груевског и противљење споразуму о имену с Грчком, додала је да захтев за азил бившег мађарског премијера сматра искључиво правним питањем.

Мађарска опозиционе странке су позвале Владу да ухапси и хитно изручи Груевског иако тражи азил у Мађарској.

Националистичка странка „Јобик“ и левичарске странке „Дијалог“ и „Демократска коалиција су данас саопштиле да Груевском треба ускратити азил и изручити га Македонији.

Посланик и представник „Јобика“ за штампу, Адам Миркочки је за боравак Груевског у Мађарској рекао да је „скандал без преседана“ и да је Груевски „криминалац с потернице“, као и да му не треба дати азил јер његова земља, Македонија, није у рату, нити њега прогоне из верских или политичких разлога.

Ричард Барабас, представник странке „Дијалог“ за штампу је рекао да је Груевском „место иза решетака“

Груевски, којем је суд прошле године одузео приватни и дипломатски пасош, побегао је у Мађарску како би избегао издржавање казне од две године затвора на колико је осуђен због незаконите набавке луксузног Мерцедеса док је био премијер.

Пред скопским кривичним судом против Груевског се воде још четири поступка, за изборне малверзације, корупцију и политичко насиље, а Специјално тужилаштво води још неколико истрага.

 

Извор: B92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ