Србија

Србија не губи време! Вучић тражио од Кине три моћна ракетна система ФК-3

Председник Србије Александар Вучић тражио је од кинеског председника Си Ђинпинга три ракетна система ФК-3, а о детаљима у вези са набавком треба да се договоре током посете Сија Србији следеће године, сазнаје незванично „Блиц“.

Како каже извор „Блица“, Вучић је молио Сија за три дивизиона моћног ПВО система.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Вучић је тражио три система ФК-3 за цену од 200 милиона долара. Један кошта 100 милиона, али бисмо у случају да Кина пристане, практично добили три система за цену два – открива извор „Блица“ из војног врха.

Тиме бисмо, како објашњава наш извор, били сигурни од свих напада са стране.

– За одбрану Београда довољан је један ракетни систем, док би три до пет могло да покрије територију целе Србије – каже исти саговорник.

Наш извор открива да званичне реакције кинеске стране није било, али да се очекује да Вучић и Си о томе разговарају наредне године. Кинески председник пет пута годишње напушта Кину, а у његовој агенди за 2019. годину наћи ће се Србија.

– Током те посете требало би да буде речи о детаљима овог посла – наводи извор „Блица“.

Током одржавања војне вежбе „Век победника“, председник Србије поменуо је набавку моћног наоружања.

– Када бих рекао које оружје смо наручили, увели би нам санкције – изјавио је Вучић.

Кинески систем заправо носи ознаку ХQ-22, док се они за извоз називају ФК-3. У питању је систем произведен 2014, развијен на старијој платформи ХQ-12. ФК-3 је ПВО систем средњег домета, има капацитет да обори борбене авионе треће генерације, крстареће ракете, борбене хеликоптере и беспилотне летелице. Извозна верзија коју добија Србија слабија је од оне за кинеску војску, али и даље врло респектабилна: ефективно уништавање мета по даљини до 100 км и висини од 50 м до 27 км, монтира се на шасију камиона марке „Схаанxи“, испаљује 12 ракета на шест мета истовремено, поседује радар за праћење и пресретање мета, поседује радио-команду и полуактивно вођење.

Постоји могућност да Србија уз ФК-3 добије и неколико „wинг-лоонг“ беспилотних летелица које лете брзином од 370 км на сат и могу да служе и као дронови-бомбардери.

Ова верзија кинеског ПВО система не може да се мери са С-400 или америчким „Патриотом“, али и те како уме да заштити циљеве. У питању је верна копија руског ПВО система С-300.

Сем Србије, за сада нико није купио баш ФК-3, али се слични модели извозе у Малезију, Мјанмар, Узбекистан, Тајланд и Туркменистан.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ