Србија

У Србији је јавно мњење и даље убеђено да је Косово колевка Србије: Скандалозан интервју Хашима Тачија за француске медије

На питање зашто преговори о „размени територија“ између Приштине и Београда тапкају у месту, он одговара да за потешкоће нису нужно криви политичари

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је у заједничком интересу Београда и Приштине да граде чврсте односе, а да то подразумева признавање независности Косова, преговоре о приступању ЕУ и УН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Региону Балкана је потребна стабилност. Да бисмо то постигли, потребна нам је подршка ЕУ и, очигледно, председника Француске Емануела Макрона, јер је Француска увек била у првим редовима одбране мира – рекао је Тачи француском недељнику „Поен“ (Ле Поинт).

На питање зашто преговори о „размени територија“ између Приштине и Београда тапкају у месту, он одговара да за потешкоће нису нужно криви политичари.

– Тешко је преговарати, јер су наше историје трагичне. У Србији је јавно мњење и даље убеђено да је Косово колевка Србије. Потребно је, дакле, време да би се нашим народима објаснило да је у заједничком интересу изградња чврстих односа – рекао је Тачи.

Говорећи о „Војсци Косова“ чије је формирање Приштина најавила, каже да то „неће бити агресивна војска, већ мешовита национална војска“.

– Потребно је да сви прихвате да разговарају на конструктиван начин. Кад је реч о размени територија, на пример, многи страхују да ће се том приликом отворити Пандорина кутија у региону. Али, то је смешно, јер ми нисмо центар света и свесни смо свог скромног места – каже Тачи.

Према његовим речима, територијални статус кво представља проблем и спречава две стране да напредују ка постизању трајног мировног споразума.

– Морамо радити за будућност. Француска и Немачка су успеле у таквом подухвату. Срби и Косовари немају Гетеа и Балзака да им помогну. Али, имамо кључну потребу да живимо у миру. Историју нећемо мењати: Србија и Косово су ратовали. Али, можемо да пишемо историју мирећи се – истиче Тачи.

Наводи и да је Европска унија „нада Косова“, јер је 95 одсто косовских становника за улазак у ЕУ и НАТО, а на опаску новинара париског недељника да би, по мишљењу многих, процес приступања могла да омете чињеница да је Косово већином насељено муслиманима, одговара да „Унија није клуб хришћанских земаља“.

Каже и да „не треба дозволити да предрасуде и популисти покваре реалност“ и наводи да се Косово „20 година бори против џихадиста“.

– Увек смо веома обраћали пажњу, током рата за независност, да међу своје саборце против Србије не пустимо стране борце чији су мотиви били верске природе – тврди Тачи у интервјуу француском листу.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ